• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija izvezla 30 odsto više robe nego lani

Izvor Tanjug

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za 2013. godinu iznosila je 35,16 milijardi dolara, što je rast od 16,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a spoljnotrgovinski deficit je smanjila za 22,9 odsto.

Izvezeno je robe u vrednosti od 14,61 milijardu dolara, ili za 30,1 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a uvezeno 20,55 milijardi dolara, odnosno za 8,6 odsto više, saopštio je konačne rezultate Republički zavod za statistiku (RZS).

Deficit je pao za 22,9 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, na 5,93 milijardi dolara.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 71,1 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine kada je iznosila 59,3 odsto.

Posmatrano regionalno, najveće učešće u izvozu Srbije imao je region Šumadije i Zapadne Srbije 33,1 odsto. Sledi Vojvodina sa udelom od 32,8 odsto, beogradski region 21,3 odsto, Južna i Istočna Srbija 12,8 odsto.

Najveće učešće u uvozu Srbije imao je Beogradski region 42,1 odsto, zatim Vojvodina 29,5 odsto, Šumadija i Zapadna Srbija 19,8 odsto, Južna i Istočna Srbija 7,8 odsto. Nema podataka za region Kosovo i Metohija.

U izvozu glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Italija sa 2,38 milijardi dolara, Nemačka 1,73 milijardi, Bosna i Hercegovina 1,20 milijardi, Ruska federacija 1,06 milijardi i Crna Gora 851,5 miliona dolara.

U uvozu glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Italija sa 2,35 milijardi dolara, Nemačka 2,25 milijardi, Ruska Federacija 1,90 milijardi, Kina 1,50 milijardi i Mađarska 1,01 milijarda dolara.

Robna razmena je bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Zemlje članice EU čine 62,3 odsto ukupne razmene, a drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner bile su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima je ostvaren suficit u razmeni od 1,76 milijardi dolara, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih i razne vrste pića), kao i izvoza raznih gotovih proizvoda.

Što se uvoza tiče, najviše se uvozilo gvožđe i čelik, električna energija, kao i voće i povrće.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama - Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom. Od ostalih zemalja, ističe se i suficit sa Rumunijom, SAD-om, Ukrajinom i Italijom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom, zbog uvoza telefona za mrežu stanica i lap topova, Kazahstanom iz kojeg je uvožena nafta i prirodni gasa, što je činilo trećinu ukupnog uvoza ovih energenata, i sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije (SMTK) u izvozu najveće učešće imaju: drumska vozila (2,17 milijardi dolara), električne mašine i aparati 1,12 milijardi dolara, povrće i voće 669,9 miliona dolara...

Najveće učešće u uvozu imaju: drumska vozila - 2,525 milijardi dolara, nafta i naftni derivati 1,936 milijardi dolara, prirodni gas 923,8 miliona dolara, električne mašine i aparati 878,8 miiona dolara...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image