• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Transparentnost: Objaviti i alternative Etihadu

Izvor Beta

Neophodno je da Vlada posle objave ugovora sa Etihadom izađe u javnosti i sa, zakonom obaveznom, analizom alternativnih rešenja za Jat, kađu iz Transparentnost Srbija.

Programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić izjavio je danas povodom objavljivanja detalja ugovora kojim je sa Etihadom napravljena kompanija na bazi Jat Ervejza, da je neophodno da Vlada Srbije izađe i sa analizom alternativnih rešenja kako bi se procenilo da li je izabrana najbolja opcija.

"U odsustvu tržišne utakmice kao najboljeg merila, bilo bi poželjno, čak i neophodno da Vlada Srbije izađe i sa podacima o analizi alternativnih rešenja. Nadamo se da je vlada sačinila takve analize i da će sa njima izaći u javnost kako bi makar donekle moglo da se proceni da li je ovo što je potpisano bolje od svih alternativa", kazao je Nenadić za agenciju Beta.

Uskraćena informacija

Iz Transparentnosti podsećaju na rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja kojim je naloženo Er Srbiji da preispita odluku da Transparentnosti uskrati dokumenta u vezi s vlasničkom transformacijom Jata, ali da ta kompanija, koja je sada u delimičnom vlasništvu države, to i dalje nije uradila.

 On je naveo da Zakon o javno-privatnom partnerstvu nalaže da država kada ulazi u bilo koje partnerstvo uradi analize o svim alternativnim rešenjima i da se to odnosi i na manja partnerstva, kao što su dogovori opštine u vezi sa gradskim prevozom ili odlaganjem otpada.

Komentarišući objavljivanje detalja ugovora, Nenadić je kazao da je to samo jedan od nužnih uslova za argumentovanu raspravu o tome da li su ugovori zakoniti i dobri.

"Jučerašnje objavljivanje ugovora je dobra stvar, zato što smo prekinuli najave da će ugovori biti objavljeni koje traju više od pola godine. Dobro je što se pokazalo da pritisak javnosti ima nekog efekta", naveo je Nenadić.

Međutim, on je ocenio da je Vlada Srbije počinila neke greške koje su činili njeni prethodnici u objavljivanju dokumenata o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega i aranžmana sa Fijatom.

"Ponavljaju se neke greške iz prošlosti, što je u ovom slučaju bilo potpuno suvišno. Tu mislim na neke od odredbi ugovora koje se direktno pozivaju na srpsko pravo kao merodavno i gde se govori o tome da u slučaju da se neka tajnost mora prekinuti, onda tako mora i da se učini", dodao je programski direktor Transparentnosti Srbija.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da se, prilikom privatizacije Jat ervejza koju je obavio Etihad, Srbija obavezala da će investirati 42 miliona dolara dok će partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) uložiti do 100 miliona.

"Nikada niko nije mogao ni da sanja da će da prođe ovako dobro i na ovakav način", rekao je Vučić i naveo da su druge države mnogo više ulagale u svoje nacionalne kompanije prilikom preuzimanja.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image