• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spoljnji dug opada ali tope se i devizne rezerve

Izvor MONDO/Agencije

Spoljni dug Srbije u junu je bio manji za 400 miliona evra nego u decembru, ali nestalo nam je i milijardu evra deviznih rezervi za sedam meseci.

Spoljni dug Srbije u junu ove godine bio je težak 25,38 milijarde evra i manji je za 400 miliona u odnosu na decembar prošle godine (25,78 milijardi evra), objavila je danas Narodna banka Srbije.

Prema podacima objavljenim u najnovijem Statističkom biltenu NBS, država i preduzeća su mahom zadužena na duži i srednji rok, i ukupan iznos tog duga u junu je iznosio 25,20 milijarde evra, dok je kratkoročni dug u istom mesecu iznosio 0,15 milijardi evra.

Dug po osnovu evroobveznica, kako je objavljeno na sajtu NBS, u junu je iznosio 3,84 milijarde evra, a recimo, dug Londonsko klubu 0,28 milijardi evra.

Štednja građana porasla na 8,5 milijardi evra

Ukupna štednja građana je u julu ove godine iznosila 998,67 milijardi dinara, objavila je Narodna banka Srbije, što preračunato po srednjem kursu iznosi oko 8,47 milijardi evra. Prema najnovijem Statističkom biltenu NBS, ukupna štednja stanovništva je u julu veća za 24,32 milijarde dinara nego u januaru 2014, kada je iznosila 974,35 milijardi. Ukupna štednja u devizama je, prema podacima NBS, u julu iznosila 958,55 milijardi dinara, dok je štednja u dinarima bila 40,12 milijardi.

 Država i preduzeća su međunarodnim finansijskim organizacijama u posmatranom mesecu dugovala 7,3 milijarde a vladama i vladinim agencijama 3,07 milijardi evra.

Manji spoljni dug ohrabruje ali to se ne može reći za trend u stanju deviznihrezervi.

Ukupne devizne rezerve Srbije iznosile su u julu ove godine 11,16 milijardi evra, što je gotovo za milijardu manje nego na kraju decembra 2013, kada su bile na niovu od 12,10 milijardi evra, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Ukupne devizne rezerve su prošlog meseca blago porasle u odnosu na jun, kada je njihov iznos bio 11,14 milijardi evra, objavljeno je na sajtu NBS.

U najnovijem Statističkom biltenu centralne banke, precizira se da su devizne rezerve NBS iznosile 10,12 milijardi a devizne rezerve banaka 1,03 milijarde evra.

U decembru prošle godine, devizne rezerve NBS iznosile su 11,18 milijardi a rezerve banaka 0,91 milijardu evra.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predrag 67

Potrošili MILIJARDU evra, da bi dug smanjili za 400miliona evra!? Za to je potrebno imati veliku pamet!

haha

pa tih 400 mikiona je sica koliko su nas zaduzili haha smesni ste

special image