• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finska gradi pogon u Smederevu, Vučić "aminovao"

Izvor Tanjug

Polaganjem kamena temeljca danas je u Smederevu finski proizvođač kablovskih setova za komercijalna vozila PKC grupa počeo izgradnju novog proizvodnog pogona površine 19.200 kvadratnih metara.

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da će Srbija sve svoje obaveze prema investitorima ispunjavati tačno i na vreme i da time pokazuje da je pouzdan i ozbiljan partner i zemlja u koju vredi ulagati.

Vučić se na ceremoniji polaganja kamena temeljca zahvalio finskim partnerima i prijateljima što poštuju sve što su ugovorilili i, kako je istakao, rade vredno i marljivo.

On je precizirao da je u pogonima PKC u Smedervu do sada radilo 100 radnika, da će ih od sada biti 250, a do kraja godine 500, te da će do 2016. godine biti 2.500 zaposlenih.

Najavljujući da će 31. decembra radnici ući u nove hale, te da rok za gradnju ističe 7. decembra, Vučić je rekao da je u tom smislu zamolio izvođače da obave posao na najbolji mogući način i "da uradimo i završimo ono što je naše".

"Nakon toga siguran sam da će i PKC i druge finske kompanije otvarati nove pogone u našoj zemlji", naveo je Vučić.

Finski ambasador Peka Orpana čestitao je svima koji su uključeni u projekat na čelu sa premijerom Vučićem, dodajući da je srećan što je PKC izabrao Srbiju kao jednu od glavnih proizvodnih lokacija.

"To je dobar izbor i nadam se da će i ostale finske kompanije to uraditi. U stvari, siguran sam da hoće", rekao je Orpana i dodao da je dolazak PKC konkretan dokaz pozitivnog razvoja u Srbiji pod vođstvom aktuelne vlade.

Orpana je istakao i da su pregovori sa Evropskom unijom jedan od ključnih faktora koji uliva poverenje kompanijama da je reč o stabilnom i sigurnom prostoru za ulaganje.

Finski ambasador je istakao i da mu je drago zbog kompanije PKC koja gradi fabriku u Smederevu, ali da mu je još draže zbog onih koji će zahvaljujući toj investiciji dobiti posao.

Predsednik kompanije PKC grup Mati Hjutiajnen rekao je da mu je čast i privilegija da poželi dobrodošlicu na ceremoniju kojom se proslavlja prekretnica u poslovanju kompanije u Srbiji.

"Ovo je radosna prilika i danas kada postavljamo kamen temeljac svesni smo da su za postizanje ovog cilja potrebni saradnja i pažljivo planiranje", rekao je Hjutiajnen.

On je naglasio da je danas, kada se postavlja kamen temeljac, PKC u stvari daleko od početka projekta, jer su mnogi koraci već preduzeti, a u tom kontekstu je naveo da je PKC pre 10 meseci doneo investicionu odluku o ulaganju u Srbiju, a danas već zapošljava 250 ljudi.

Vučić pozvan da poseti Finsku

Premijer Vučić dobio je zvaničan poziv finske vlade da poseti tu zemlju, a vreme posete i teme razgovora sa tamošnjim zvaničnicima biće naknadno utanačeni, potvrdio je finski ambasador u Srbiji Peka Orpana. “Mogu da potvrdim da sam danas predao zvaničan poziv premijeru Vlade Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Finsku. Još nismo razgovarali o terminu posete, kao ni o programu, ali mogu da kažem da je prva Vučićeva reakcija bila pozitivna”, rekao je Orpana za Tanjug.

Međutim, kako je istakao, kompanija ide ka svom cilju, a to je da zaposli više od 1.500 ljudi nakon što fabrika za koju se danas polaže kamen temeljac bude završena i počne sa radom.

"Radujemo se kontinuiranoj pomoći i podršci Vlade Srbije i Smedereva kako bi se u potpunosti realizovao ovaj projekat. Radujem se ponovnom susretu nakon uspešnog završetka projekta i presecanja nove vrpce krajem ove godine", zaključio je Hjutiajnen.

Kamen temeljac položili su premijer Srbije Aleksandar Vučić, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović i predsednik kompanije PKC grup Mati Hjutiajnen, u prisustvu finskog ambasadora Peke Orpane.

Halu gradi grad Smederevo iz sopstvenih sredstava, odnosno kredita banke, za finsku kompaniju sa kojom je sklopio desetogodišnji ugovor o zakupu hale.

Visina sredstava predviđenih za gradnju fabrike je 682 miliona dinara, a fabriku gradi konzorcijum smederevskih firmi u kojima će biti posla za oko 350 ljudi.

Rok za završetak hale i predaju novom zakupcu je kraj ove godine.

PKC grup je u novembru 2013. zakupio drugu halu od oko 5.000 kvadratnih metara u Smederevu u kojoj već obavlja svoju proizvodnu delatnost.

Finska kompanija trenutno upošljava oko 250 ljudi, a do sada je investirala oko 3,5 miliona evra. 

Ugovorom koji je sa PKC grupom sklopljen predviđeno je da u naredne tri godine fabrika zaposli najmanje 1.500 ljudi, a da PKC investira najmanje 8,5 miliona evra.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ekof

niko ne pominje kolike su plate radnicima u pkc...20 000 i sta kao treba da smo srecni zbog toga,kakve crne investicije on dovodi ako neko dolazi to je zbog jeftine radne snage to svima mora biti jasno

Komentator

Extra care!

special image