• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Altiparmakov: Javna preduzeća tempirane bombe

Izvor Tanjug

Budžet za 2015. godinu je presudan za Srsbiju i Fiskalni savet će tražiti da prikriveni izdaci za javna preduzeća konačno budu jasno vidljivi i neskriveni, kaže član tog saveta Nikola Altiparmakov.

Ovaj ekonomski analitičar ocenjuje da su javna preduzeća svojevrsna tempirana bomba za budžet.

On je za list ''Blic'' rekao i da će za Srbiju presudno biti da li će uz budžet sklopiti i novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer će u tom slučaju srpske finansije uploviti u mirnije vode.

Altiparmakov je ocenio i da odsustvo osnovnih informacija, kao što je broj zaposlenih, ukazuje na slabost budžetskog sistema u Srbiji, koja se ogleda i u netransparentnom prikazivanju ''ispod crte'' rashoda za gubitaška javna preduzeća ili lošem izvršavanju kapitalnih investicija.

''Ukoliko uspemo da sredimo katastrofalnu situaciju u javnim preduzećima i dovedemo državni sektor u red, žrtve neće biti uzaludne. Ali ako javna preduzeća nastave da posluju po starom, nema tog smanjenja plata i penzija koji će nam omogućiti da izbegnemo ekonomski krah", rekao je Altiparmakov.

On je naveo da je neophodno zaustaviti gubitke od blizu 200 miliona evra godišnje koji pravi Srbijagas i zatim ih na transparentan način prebacuje na poreske obveznike putem izdavanja državnih garancija i preokrenuti situaciju u Dunav osiguranju, koje je od profitabilnog preduzeća postalo gubitaš.

"Ključno je uočiti da EPS pokazuje znake slabosti koje je Srbijagas pokazivao pre pet, šest godina, i ako se radikalno ne reformiše, kroz nekoliko godina bi mogao da postane daleko veći teret za poreske obveznike nego što je danas 'Srbijagas'", rekao je Altiparmakov.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image