• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici neinformisani o svojim pravima

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić i direktor Fonda za solidarnost Jablan Obradovića ocenili su da mnogi radnici firmi u stečaju nisu informisani o pravima koja mogu ostvariti u tom fondu. "Hoćemo da popularišemo Fond za solidarnost i da ga približimo radnicima koji treba da ostvare prava iz Fonda", kazao je Ljajić posle sastanka sa Obradovićem

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić i direktor Fonda za solidarnost Jablan Obradovića ocenili su da mnogi radnici firmi u stečaju nisu informisani o pravima koja mogu ostvariti u tom fondu.

"Hoćemo da popularišemo Fond za solidarnost i da ga približimo radnicima koji treba da ostvare prava iz Fonda", kazao je Ljajić posle sastanka sa Obradovićem.

Obradović je objasnio da Fond solidarnosti dobija sredstva iz državnog budžeta i da omogućava zaposlenima da ostvare osnovna prava stečena radom, kad se pokrene postupak stečaja nad njihovim poslodavcem.

Da bi ispunio uslove za podnošenje zahteva Fondu solidarnosti zaposleni treba da imaju pravosnažnu odluku trgovinskog suda o utvrdjenim potraživanjima. To rešenje treba da je doneto posle 23. marta 2005. godine, kad je taj fond osnovan, kazao je on.

Zaposleni se obraća Fondu za solidarnost u roku od 15 dana od dana uručenja pravosnažne odluke zahtevom za potraživanje na osnovu jednog ili pet prava koja se stiču stečajem.

To su pravo na isplatu zarade za devet meseci pre otvaranja stečaja, zatim naknada za bolovanje do 30 dana (preko 30 dana isplaćuje RŽO), kao i pravo na neiskorišćen godišnji odmor krivicom poslodavca.

Zatim otpremnina za penziju ukoliko su uslovi stečeni u godini u kojoj je došlo do stečaja i naknada štete na osnovu pravosnažne sudske odluke za povrede na radu ili profesionalno oboljenje.

Fond isplaćuje zarade za devet meseci pre otvaranja stečaja i uplaćuje doprinose, poreze i povezuje radni staž za taj period.

Obradović je naveo da je prošle godine isplaćeno oko 618 miliona dinara, a pozitivno rešeno 8.500 zhteva. To je 75,3 odsto ukupno podnetih zahteva, a prosečan iznos plaćanja po pojedinačnom iznosio je oko 72.000.

Za ovu godinu je planirano 532 miliona sa pojedinačnim isplatama od oko 100.000 dinara, a za sledeću 832 miliona dinara, jer se očekuje veći broj zahteva, kazao je on.

Zahtevi su podneti iz 120 firmi, a veći udar se očekuje sledeće godine.

Obradović je rekao da je loše što radnici imaju samo 15 dana za skupljanje potrebne dokumentacije i da su prava na potraživanje zaposlenih neotudjiva, lična i materijalna, te da u slučaju smrti niko ne može da ostvari ta prava kod Fonda za solidarnost.

Ljajić je kazao da će morati da se menjaju propisi da bi radnici lakše ostvarili svoja prava i da je prvo potreban konsenzus socijalnih partnera da bi se pripremio konačan predlog novog zakona o radu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image