• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država građevinarima uvodi "crne" i "bele" liste

Izvor MONDO/Agencije

Potpredsednik Vlade i ministar saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da država priprema "crne" i "bele" liste za izvođače radova, gde će biti jasno razdvojeni izvođači koji ne ispunjavaju obaveze i rokove prema radnicima i državi.

Država je, izgleda, rešila da uvede red u deo pruivrede koji direktno kontroliše. Prvi su na udaru građevinari koji rade za državu, ali red se uvodi i preduzeća koja su pod direktnom kontrolom vlasti.

Građevinska preduzeća biće prema kvalitetu radova svrstavana na "belu" i "crnu" listu, već prema tome da li poštuju rokove i obaveze prema državi ali i svojim radnicima.

Koridor 10 do 2016.

Kako je navela, "danas jasno znamo da će Koridor 10, koji će nas vratiti na saobraćajnu mapu Evope, biti završen do 2016. godine". Paralelno s tim gradi se ubrzano Koridor 11, dok će u naredne tri godine biti obnovljeno 1.100 kilometara regionalnih puteva, u šta će biti uloženo oko 400 miliona evra, rekla je Mihajlović.

Takva lista, rekla je Mihajlović za današnje "Večernje novosti", nikog neće eliminisati trajno i svi koji otklone propuste biće vraćeni na "belu" listu.

Ona je rekla da je, za kratko vreme, koliko vodi ministarstvo saobraćaja, dosta već urađeno.

"Odredili smo mentore za sve ključne projekte, pojačali terenske kontrole, uveli red u odnose između investitora, projektanata i izvođača radova, a sve izvođače koji ne ispunjavaju obaveze opominjemo i protiv njih pokrećemo sporove", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, zahvaljujući tome danas se gradi mnogo brže nego ranije, uz mnogo više odgovornosti prema svakom dinaru građana Srbije.

RED I U JAVNIM PREDUZEĆIMA

Red će biti uveden i u javnim preduzećima. Ona koja na na mesečnom nivou ne budu ispunjavala programe rada, biće isplaćivani samo minimalci, piše današnji "Blic".

Ova sankcija važi za sve - od predsednika nadzornog odbora, preko direktora, pa do svakog zaposlenog u preduzeću, a to je samo jedna od mera koju trenutno razmatra Radna grupa za konsolidaciju javnih preduzeća, sve u cilju da se ove firme uvede red.

Prema aktuelnom Zakonu o javnim preduzećima, svaka od tih firmi dužna je da da Vladi dostavi godišnji plan rada.

U radnoj grupi za konsolidaciju javnih preduzeća, "Blicu" je rečeno da će se vršiti mesečne kontrole ispunjenja dogovorenog.Preduzećima koja ne budu efikasna, Vlada neće odobriti regularnu isplatu zarada, već samo minimalac.

Od januara naredne godine, minimalac će iznositi 20.328 dinara, i ne samo to, biće povezane zarade svih ljudi koji rade u jednom javnom preduzeću, od direktora do spremačice sa rezultatima rada.

Ova u septembru formirana radna grupa Vlade, koju predvodi ministar privrede Željko Sertić priprema poseban za firme u državnom vlasništvu.

Za početak pojačana kontrola primenjivaće se u slučaju 30 ovakvih firmi, navodi "Blic".

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

era rosoneri

Na kojoj listi ce biti oni koji ispune obaveze prema radnicima i drzavi ali zaobidju ministre. Te stvari se resavaju cvrstim, jasnim ugovorima i obostrano cvrstim garancijama a ne ministarskom voljom ili zlovoljom.

Vex

dokle cemo slusati populisticke izjave i prazna obecanja

Ana

Sve su to samo lazi.svako u drzavi radi sta hoce i sto je jos gore svi govore da rade u skladu sa zakonom.cemu da se nasa deca nadaju kad ovi sve prodadose.

special image