• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i dalje seljačka zemlja

Izvor Tanjug

Ukupan broj angažovanih lica u poljoprivredi u Srbiji iznosi gotovo 1,5 miliona ljudi, a svaki peti stanovnik zemlje ima stalnu ili povremenu aktivnost u agraru, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Od ukupnog broja angažovanih lica u poljoprivredi, 98,2 odsto je u sektoru domaćinstva, a približno svako četvrto domaćinstvo u Srbiji poseduje gazdinstvo.

Studija sačinjena na osnovu podataka poslednjeg popisa poljoprivrede, pokazuje da srpska domaćinstva još uvek imaju snažnu vezu sa poljoprivredom i selom, ukazali su stručnjaci.

U ekonomski razvijenim društvima EU i Severne Amerike, poljoprivredno se bavi oko pet odsto stanovništva.

Najveći deo poljoprivredne radne snage na porodičnim gazdinstvima u Srbiji čine članovi porodice ili rođaci (56,3 odsto), što ukazuje na značajno prisustvo neformalnog rada u agraru.

Profesor dr Natalija Bogdanov, autor posebne publikacije "Radna snaga i aktivnosti poljoprivrednih gazdinstava", ukazala je da najveći broj članova porodičnih gazdinstava (47 odsto) radi na posedima veličine od dva do 10 hektara.

Neznatno manji procenat (43 odsto) radi na gazdinstvima najmanje veličine - do dva hektara, dodala je ona.

"Ovi rezultati ukazuju da postoji visoka koncentracija radne snage na porodičnim gazdinstvima čija je veličina na nivou ekonomske održivosti, što jasno ukazuje na relativno nisku produktivnost poljoprivrede na porodičnim gazdinstvima", kazala je Bogdanov.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predrag 67

Dobro je, kod nas neće biti gradjanskog rata!

Ни на небу, ни на земљи

Направите једно поређење француског сељака са нашим и нађите разлике.

Gazdarica

Ali niko da podrzi i pomogne seljaka a drzava najvise od njega dobija, PDV na sve(djubre, pesticidi, herbicidi, semena, nafta...), plus cene katastrofalne svega navedenog. Strepis od vremena dok ga proizvedes, strepis od prodaje jer uvezu a seljak daje posto zasto. Muku u svemu tome necu ni da pominjem. E toliko!

special image