• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aparati sve skuplji zbog pada dinara

Izvor mondo.rs

Jačanje evra poslednjih nedelja donelo je poskupljenje pojedinih uvoznih proizvoda u prodavnicama tehničke robe i megamarketima.

Kako pišu "Novosti", uvoznoj beloj tehnici, sitnim kućnim aparatima cena je skočila tri do pet odsto.

Trgovci kažu da su nove cenovnike uskladili sa kretanjima na kursnim listama, odnosno skokom evra u odnosu na dinar.

Tako su od 200 do 400 dinara poskupeli neki električni uređaji, a bela tehnika i za više od 1.000 dinara.

"Od avgusta do danas podigli smo cene bele tehnike i aparata za oko četiri odsto", kaže za "Novosti" Zdravko Đuranović, brend menadžer proizvoda "Beko".

"Prvo smo ih korigovali kada je kurs bio 116, pa onda 118 i sada kada je 120 dinara, kako ne bismo ušli u negativnu kursnu razliku. Ako dinar nastavi da tone neminovno će sve cene morati da idu na gore", objašnjava Đuranović.

U pojedinim kompanijama ističu da teško mogu i sa sadašnjim cenama da prodaju kućne aparate, a svako dodatno poskupljenje samo uvećava zalihe.

"U prodavnicama "Tehnomanije" nisu povećane maloprodajne cene. Deo uvoznika zadržao je postojeće cene zbog krize, a jedan broj distributera uvozne robe korigovao je "nagore" ulazne cene ka nama za oko tri odsto", kaže Dominika Šijan iz "Tehnomanije".

Međutim, ako jačanje evra potraje i narednih dana, dobavljači kućnih aparata i bele tehnike, ali i kućne hemije i garderobe, sigurno će zbog kursnih razlika početi da prave nove kalkulacije.

Već sada uvozna sredstva za ličnu i kućnu higijenu poskupela su zbog skoka evra. U proseku, cene su skočile za dva odsto. U pojedine trgovine su tako stigla poskupljenja za 10 i 20 dinara za uvozne kreme, šampone, gelove... Kako tvrde upućeni, trgovci, naročito strane robe, po pravilu uvek unapred zaračunaju daleko veći kurs nego što je u tom trenutku.

Da li će se slabljenje dinara preneti i na prodavnice zavisi od toga koliko će dugo naša moneta biti na "nizbrdici", pišu "Novosti".

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gagi

I do sada smo mnogo kupovali a sada cemo jos vise,iz ove zemlje treba bezati.

Novosadjanin

U italiji plazma tv samsung od 30 inca kosta 250 eura.a kod nas ista takva 310 eura.

Pametni

@Novosadjanin Pametni zaracunaj 15% carine i 20 % pdv. uvoznici imaju male marze na televizore. a i realno ubi ih sverc....

special image