• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF insistira na efikasnim javnim preduzećima

Izvor Beta

Reorganizacija i bolja efikasnost javnih preduzeća jedan su od zahteva delegacije Međunarodnog monteranog fonda (MMF) koja boravi u Beogradu, rekao je jutros direktor EPS-a Aleksandar Obradović.

Prema njegovim rečima, tema razgovora sa MMF-om je reforma četiri javna preduzeća - Elektroprivrede Srbije, Železnica, Srbijagasa i Puteva Srbije.

"Oni nisu tražili otpuštanja, tražili su efikasnija javna preduzeća... Njih interesuje kako ću ja godišnje uštediti 100 miliona evra", rekao je Obradović za televiziju Pink.

Dodao je da je EPS završio plan reorganizacije i da će taj plan do kraja meseca usvojiti ministar energetike Aleksandar Antić koji će ga proslediti vladi na usvajanje.

"MMF se slaže sa tim planom i oni će pomno pratiti kako se ispunjava. Mene takva vest ne plaši, već me raduje", istakao je Obradović.

Naglasio je da posle usvajanja plana, EPS više nikada neće biti onakav kakvog ga znamo.

"EPS mora da posluje po tržišnim pricnipima, ne može da bude javno preduzeće, da ima monopol a jedina mera uspeha biće profit", kazao je Obradović.

ŽELEZNICE SE DELE NA DVA PREDUZEĆA

O javnim preduzećima kako važno temi danas će sa MMF-om razgovarati potpredsednica Vlade i ministar građevinarstva, saobaćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je pre razgovora najavila da će Železnice Srbije do kraja godine biti podeljene na dva preduzeća.

"Železnica do kraja godine mora praktično da ima dva preduzeća - za infrastrukturu i prevoz putnika i robe, rekla je Mihajlović novinarima u Klubu poslanika.

Ona je kazala da je odluka o tome doneta još u maju i da sada treba da se realizuje.

Mihajlović je istakla da će vlada vrlo brzo imenovati novog direktora Železnica Srbije na osnovu sprovedenog konkursa i da će to preduzeća dobiti i izvršne direktore, koji će imati zadatak da se železnice što pre reformišu.

"Ono na čemu se posebno insistira (MMF) je reforma železnice i pronalaženju načina da smanjimo subvencije tom preduzeću i da ubrzamo reformisanje", kaže Mihajlović.

Ona je navela da su reforme više započete u putevima nego železnicama i da će uskoro se Koridori Srbije pripojiti Putevima Srbije, što će omogućiti uštede od najmanje 20 odsto.

Prema nekim procenama, spajanje tih preduzeća će doneti uštede između 20 i 30 odsto i ubrzati realizaciju aktuelnih projekata.

"Srbija mora da ubrza reformisanje javnih preduzeća", poručila je Mihajlović.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image