• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS bankama oslobodila malo deviza, pašće kurs?

Izvor MONDO/Agencije

Bankama smanjena obavezna rezerva u devizama a povećana u dinarima, radi lakšeg kreditiranja ali i slabljenja pritiska na kurs dinara. Smanjena je i referentna kamatna stopa, svojevrsna "cena dinara" radi podizanja inflacije.

 NBS: Smanjena stopa devizne obavezne rezerve banaka Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je smanjio stopu devizne obavezne rezerve banaka za po jedan procentni poen, sa 29 na 28 odsto i sa 22 na 21 odsto, u zavisnosti od ročnosti, saopštila je NBS.

Narodna banke Srbije (NBS) smanjila je danas, zbog premale inflacije, i referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena na 8,0 odsto, saopšteno je iz centralne banke.

Izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u dinarima povećano je za po dva procentna poena, sa 32 na 34 odsto i i sa 24 na 26 odsto.

"Očekuje se da će se smanjenjem devizne obavezne rezerve osloboditi deo kreditnog potencijala banaka, što će doprineti blagom smanjenju troškova kredita i stimulativno delovati na kreditnu aktivnost banaka", ocenila je NBS.

Pored uticaja na obim kredita, ovaj potez srpske centralne banke mogao bi da ima uticaj i na kurs dinara jer se sa povećenjem količine evra u opticaju slabi pritisak na njegov veću cenu u razmeni za dinare.

Evro je danas preskočio novu "psihološku granicu", i srednji kurs je iznad 120 dinara za jedan evro.

Takođe, smanjenje obavezne devizne rezerve banaka smanjiće i ukupne devizne rezerve zemlje.

Izmena odluke o obaveznoj rezervi koje banaka drže kod Narodne banke Srbije, stupiće na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Srbije, s tim da će banke prvi obračun obavezne rezerve po novim propisima dostaviti 17. novembra, prema stanju dinarske, odnosno devizne osnovice u oktobru 2014. godine.

SMANJENA I CENA DINARA

Izvršni odbor NBS je, pri donošenju odluke o smanjenju referentne kamatne stope, imao u vidu da se međugodišnja inflacija od marta ove godine kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, što će se nastaviti i u narednom periodu, budući da će većina faktora i dalje delovati dezinflatorno, navodi se u saopštenju.

Referentna kamatna stopa je kamata koju NBS plaća bankama za kupovinu dvonedeljnih hartija od vrednosti - tzv. repo operacije.

Ovakvom kretanju inflacije, kako se objašnjava, doprineli su faktori sa privremenim uticajem, pre svega neočekivano nizak rast regulisanih cena i primarnih proizvoda kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu.

Faktori sa trajnim uticajem, poput agregatne tražnje će, prema oceni Izvršnog odbora NBS, u narednom periodu imati dodatno pojačano dezinflatorno dejstvo po osnovu smanjenja plata u javnom sektoru i penzija.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sepi

Samo trose devize upumpavajuci ih od strane NBS. Nema tu leba,samo jos gora varijanta...Privreda je u kolapsu i stranci izvlace devize odavde,zato ce kurs biti sve veci...na duze staze.Nema oporavka,vec dalje glibljenje i tonjenje

laki

Nisam ekonomski ekspert I bas bi voleo da mi neko odgovori da li postoji zemlja na svetu u kojoj je Narodna banka u minusu. Hvala unapred

Nenko

@laki Prijatelju,kod nas i Narodna lutrija zavrsi u minusu,a nece Narodna banka.

special image