• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evro "prebacio" 120 dinara

Izvor Beta

Dinar je danas oslabio za 0,4 odsto prema evru i zvanični srednji kurs je 120,3918 dinara za evro, što je do sada najslabija vrednost domaće valute.

 Dinar pada, evro 120 Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci NBS

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci NBS

Prema podacima Narodne banke Srbije, evro košta 43 pare više nego juče kada je kurs bio 119,956 dinara za jedan evro.

Iz NBS kažu da je na slabljenje dinara poslednjih dana dodatno je uticala isplata dividendi domaćih kompanija vlasnicima u inostranstvu.

"Slabljenje domaće valute posledica je delovanja kako domaćih tako i međunarodnih faktora. Depresijacijski pritisci na dinar su prisutni od početka druge polovine godine, pri čemu se povremeno smanjivao ili pojačavao njihov intenzitet", navela je centralna banka u odgovoru agenciji Beta na pitanje šta su razlozi slabljenja dinara koji je danas dostigao istorijski najnižu vrednost u odnosu na evro u ovoj godini.

Za godinu dana minus pet odsto

Dinar je slabiji za 4,8 odsto prema evru nego na početku ove godine, za 5,2 odsto nego pre godinu dana, a za 0,8 odsto slabiji nego pre mesec dana. Domaća valuta je ove godine bila najjača 1. januara, kada je jedan evro koštao 114,6421 dinara. Centralna banka je ove godine na Međubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno jednu milijardu i 275 miliona evra, a kupila 200 miliona evra, kako bi ublažila kolebanja kursa.

Kako je objasnila NBS, to su dodatni razlozi na odranije uz prisutno razduživanje banaka i smanjeni devizni priliv po osnovu investicija.

"Isplata dividendi jeste uobičajena i dozvoljena pojava, ali se zbog povećane tražnje za devizama odražava i na kretanja na deviznom tržištu. Takođe, u pravcu depresijacije kursa dinara uticala je i smanjena tražnja i izlazak iz dinara od strane nerezidenata, što je intenziviralo pritiske na dinare", saopštila je NBS.

Takvi pritisci na domaće valute su, kako je istaknuto, "prisutni i u drugim zemljama u okruženju i posledica su neizvesnosti regionalnog karaktera ali i smanjenih monetarnih stimulansa od strane Feda (Federalne rezerve SAD) i očekivanog povećanja stepena restriktivnosti, uz istovremeno pogoršanje izgleda za značajni oporavak svetske privrede".

NBS očekuje se da će početak sprovođenja mera fiskalne konsolidacije, kao i planirane strukturne reforme u narednom periodu pozitivno uticati na stabilizaciju kretanja na deviznom tržištu.

"Pozitivan doprinos vrednosti dinara daće očekivano postizanje sporazuma sa MMF-om o zaključivanju novog stend-baj aranžmana", procenila je centralna banka.

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rajko

građani ne treba da brinu...,

Bata Bane

Evro treba da bude 150 to je realno , sve je ostalo laz. Kad podvuku realnu crtu svima ce biti lakse .

Bojan

@Bata Bane Da laknuce mi u zivotu kad ne budem imao da jedem...

special image