• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opštine i gradovi stegli kaiš, troškovi na pola

Izvor Tanjug

Lokalne samouprave prepolovili izdatke za javne nabavke u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period lani. Popravlja se poštovanje Zakona o javnim nabavkama.

Direktor uprave za javne nabavke Predrag Jovanović izjavio je danas da su gradovi i opštine prepolovili izdatke za javne nabavke u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period lani i oni sada iznose 5,7 milijardi dinara.

Jovanović je, na seminaru o usklađivanju sa standardima Evropske unije čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, rekao da od toga 1,3 milijarde dinara odlazi na Upravu grada Beograda.

Beograd za primer

Jovanović je naveo dobar primer Beogrda, jer se broj pregovaračkih postupaka u javnom nadmetanju smanjio sa 39 na tri odsto u posmatranom periodu. Republički prosek pregovaračkih postupaka je sada četiri odsto, dok je prosek u zemljama EU oko pet odsto, rekao je Jovanović, naglasivši da je za ovakav napredak najviše zaslužan novi Zakon o javnim nabavkama. Zato se, dodao je, i poredi prva polovina 2013. i prva polovina 2014. godine, jer se novi zakon prošle godine nije primenjivao.

Prema rečima Jovanovića, od 2015. godine će se na godišnjem nivou raditi akcioni planovi koji će konkretizovati ono što piše u strategiji za javne nabavke i na osnovu kojih će biti precizirano sve ono što sektoru javnih nabavki treba da se uradi u toku jedne godine.

Prvi akcioni plan će se doneti, kako je precizirao, krajem 2015. godine za 2016.

On je rekao da je u toku sertifikacija službenika za javne nabavke i da postoji veliko interesovanje za ovaj posao a cilj sertifikacije jeste jačanje kapaciteta sistema javnih nabavki na nivou lokanih samouprava.

"Do kraja godine je predviđeno šest ispitnih termina i preko 500 kadndidata se prijavilo samo za ovih šest nedelja da polaže ispit za službenika za javne nabake. To znači da imamo potencijala da ojačamo kapacitete na lokalu", naveo je Jovanović.

Dalje je dodao da se sa tim pokušalo u nekoliko gradova, a to su Beograd, Niš, Pančevo, Požarevac i Subotica, gde su formirane službe za javne nabavke preko kojih se nabavljaju određene stvari koje su od strateškog interesa za te gradove.

Jovanović je kao primer naveo da je cilj tih službi da sprovode jednu nabavku za sve škole ili vrtiće na teritoriji jedne opštine, jer bi to značilo da ne mora svaki vrtić ili škola da ima službu za javne nabavke što bi dosta pojednostavilo i pojeftinilo javne nabavke.

Po njegovom mišljenju, trebalo bi da se uradi jedna analiza kojom će biti utvrđeno u kojim gradovima i opštinama realizacija nabavki na pomenuti način ima smisla, jer bi negde ona možda mogla da ima i kontraefekat.

"Na primer, iskustva Slovenije i nekih drugih zemalja pokazuju da to nije rešenje za sve", rekao je direktor uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

BOLJE U ŠKOLE NEGO U PRIVATNE DŽEPOVE

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je EU zadovoljna napretkom koji je Srbija ostvarila u oblasti javnih nabavki i što su u novom zakonu prihvaćeni brojni predlozi EU.

Ističuci koliko je ova oblast važna, on je ukazao da je vrednost javnih nabavki u Srbiji godišnje u proseku oko tri milijarde evra.

"Srbija je na pravom putu, uštede to pokazuju i tako morate da nastavite", rekao je Benedikt Tanjugu u pauzi seminara koji je organizovala Uprava za javne nabavke o usklađivanjima rada sa standardima Evropske unije, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj.

On je naglasio da se u Srbiji na javne nabavke u proseku godišnje troši oko tri milijarde evra, što je prošle godine iznosilo oko sedam odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Srbija je već napredovala u ovoj oblasti, donet je novi zakon i nova strategija. Već se vidi da su za samo nekoliko meseci napravljene velike uštede", rekao je Benedikt i dodao da su opštine i gradovi ostvarili uštede od 50 odsto.

Benedikt se osvrnuo i na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u kome se, kako je rekao, navodi da je napredak u oblasti javnih nabavki "vrlo ohrabrujući".

Novac koji se štedi na javnim nabavkama, rekao je on, može da se koristi za izgradnju škola, bolnica...

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

paja

Pa ne bih rekao da su opstinari smanjili svoje troskove u raskoj oblasti vi im smanjili dotok para oni udarili po narodu pa uveli poreze na sve zivo ni za vreme turaka nije ovako bilo,kazu stari,pa bi vlada trebalo da nesta preduzme ako sme posto je ovde zna se cije biracko telo,samo se obecava al nikakve vajde pa izgleda da je srpski zivalj osudjen na propast u ovom kraju!ko ne veruje nek dodje da to vidi i oseti.

special image