• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bankarski službenici na ceni u Rusiji

Zapadne investicione banke, nastojeći da se što bolje plasiraju na rastućem finansijskom tržištu Rusije, nude ogromne zarade lokalnim menadžerima zbog deficita ovih kadrova.

Zapadne investicione banke, nastojeći da se što bolje plasiraju na rastućem finansijskom tržištu Rusije, nude ogromne zarade lokalnim menadžerima zbog deficita ovih kadrova.

Kompenzacioni paket za vrhundkog stručnjaka u oblasti integracija i preuzimanja premašuje i milion dolara godišnje, navodi ruski poslovni dnevnik "Vzgljad".

Privredni rast koji Rusija ostvaruje poslednjih godina privukao je brojne zapadne investitore koji u nastojanju da zauzmu čvrste pozicije na ruskom tržištu traže ruske profesionalce sa znanjem jezika i dobrim poslovnim kontaktima. Medjutim, dobrih finansijskih stručnjaka je u Rusiji malo, tako da se vodi prava borba za ovim kadrovima.

U Rusiji se beleži i velika tražnja bankarskih službenika, knjigovodja, pravnika i drugih finansijskih stručnjaka.

Investicione banke dobijaju visoke novčane nagrade za sprovodjenje inicijalne javne ponude, dobijanje kredita i učestvovanje u poslovima ruskih kompanija.

Udeo Rusije na tržistu evropskog fuzionisanja i preuzimanja je u stalnom porastu i sada dostiže 15 odsto svih takvih transakcija.

Velike investicione firme kao što su "Sitigrup", "Goldman Saks", ING, "Kredi Svis" i "Morgan Stenli" poslednjih godina su otvorile predstavništva u Moskvi, ali nailaze na velike poteškoće prilikom zapošljavanja profesionalnih ruskih kadrova.

Zbog dugogodišnjeg nestabilnog razvoja ruskog bankarstva, u Rusiji je veoma malo profesionalnih bankarskih stručnjaka, rekao je partner firme "Armstrong" Gari Pilington.

Medju uzrocima za visoki deficit iskusnih stručnjaka u investicionom bankarstvu navodi se finansijska kriza 1998. kada su strane banke bile prinudjene da smanje broj zaposlenih ili jednostavo napuste Moskvu. Zbog nekoliko godina zatišja na ovom tržištu finansijski stručnjaci nisu imali šansu da steknu neophodno iskustvo za rad sa stranim investitorima.

Započinjući biznis u Rusiji brojne strane kompanije nailaze na velike probleme kao što su birokratija i korupcija. Premda je Rusiji pod državnom kontrolom čitav niz strateških privrednih sektora, posebno energetika, postoje mnoge oblasti gde strani preduzetnici mogu uspešno da napreduju, a medju njima su bankarstvo, automobilska industrija i drugi sektori.

Strane kompanije zato visoko cene iskustvo i sposobnost za uspostavljanje poslovnih kontakata u ovim oblastima pri izboru kadrova.

Rusko tržište je, sem toga, veoma specifično i zbog jezika. U drugim zemljama znanje lokalnog jezika često i nije tako neophodno za uspešno poslovanje kao što je to slučaj sa Rusijom.

U prvoj polovini ove godine, pre hipotekarne krize u SAD, investicione banke su u Rusiji za isti posao davale za 25-30 odsto veće plate nego u Evropi.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image