• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez reformi javnih preduzeća manjak u budžetu

Izvor Beta

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen upozorio je danas da će se u srpskom budžetu za 2015. godinu pojaviti manjak, ako izostanu reforme u javnim preduzećima.



"Premisa u Budžetu je da će javna preduzeća ubrzo biti rešena i da to neće biti preterano opterećenje. Istovremeno, druga javna preduzeća, poput EPS-a i Aerodroma, uplaćivaće dividente u bužet. Ako izostane reforma tih preduzeća, u budžetu će se javiti manjak", naveo je Verheijen u izjavi za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da je potrebno stvoriti javni sektor koji može da pomogne Srbiji pri ulasku u EU.

Svetska banka je namenila 200 miliona dolara kredita za reformu dva javna preduzeća, EPS-a i "Železnica" i još 200 miliona za preduzeća u restrukturiranju.

Verheijen je najavio da će Svetska banka u budućnosti, možda, raditi i na "Putevima Srbije" i na "Vodovodu", ali početni prioritet su EPS i "Železnice", zato što je reč o kompanijama važnim za investitore.

"Zašto je to tako? To je zato što su ta preduzeća velika opterećenja za budžet, ali su opet vrlo važne kompanije kada je reč o poslovnom okruženju u Srbiji", naveo je Verheijen.

Svetska banka pomaže Vladi Srbije u reformama i restrukturiranju preduzeća, posebno EPS-a i "Železnica", kazao je Verheijen.

Objasnio je da je, u slučaju EPS-a, cilj koji je postavio premijer Aleksandar Vučić – da se preduzeće reformiše tako da postane finansijski isplativa kompanija, da može da privuče interesovanje strateških investitora radi delimične privatizacije.

"Što se tiče 'Železnica', tu je reč o stvaranju kompanije koju Srbija može da izdržava. Znači, da se ograniče putničke usluge samo na ono što je potrebno i da se stvori kargo kompanija koja može da se takmiči na tržištu EU kada Srbija postane članica", rekao je Verheijen. 



Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji istakao je da je za ostvarenje tih ciljeva potrebno preduzeti restrukturiranje i finansijsku konsolidaciju za oba preduzeća.

"Potrebno je da pomognemo Vladi u pravljenju tih programa, a zatim da pružimo pomoć budžetu Srbije", naveo je Verheijen.

Podsetio je da je premijer otvoreno istupio sa stavom da je to kritičan prioritet za Srbiju u javnim nastupima i razgovorima sa MMF-om i drugim partnerima.

"Najvažnija stvar za nas je da postoji javna podrška tim merama i da srpski građani svi zajedno jedni drugima pomognu da prođu kroz ova teška vremena, da stvore javni sektor koji može da pomogne Srbiji pri ulasku u EU", zaključio je Verheijen.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dejanR

More, mante' se privatizacije EPS-a! Lečite vašu alavost i nesposobnost negde drugde.

special image