• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pregovori sa Esmarkom za Smederevo neće biti laki

Izvor MONDO/Agencije

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je Esmark u svojoj ponudi za strateško partnerstvo sa Železarom Smederevo dostavio traženu dokumentaciju i ispunio sve elemente koje je država zahtevala.

Ministar je najavio da će pregovori početi u naredne dve nedelje.

"Sada idemo u drugi deo da vidimo šta su zvanično ponudili i predstoji nam proces pregovaranja koji će započeti u naredne dve nedelje", rekao je Sertić za RTS.

Repriza privatizacije

Smederevska železara je prvi put prodata, nakon stečaja, u martu 2003. američkom Ju-es-stilu (USS) za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije. Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog partnera koji je na njoj počeo da pravi ozbiljne gubitke za simboličan jedan dolar.

Prema njegovim rečima, Esmarkova ponuda sadrži sve što je potrebno - dokumentaciju sa svim izjavama, garancijama banaka, da se neće raspuštati radnici, da 10 godina neće biti menjana vlasnička struktura odnosno neće biti prodavana imovina unutar same železare, zatim potvrde o prometu od najmanje 300 miliona dolara u prethodne tri godine, potvrde da će najviši menadžment biti ozbiljni i iskusni ljudi koji su već učestvovali u privatizaciji železara i nisu ih odveli u stečaj i drugo".

Sertić kaže da će zahvaljujući aranžmanom sa Esmarkom biti povećan bruto domaći proizvod između 0,6 i 0,7 odsto, od čega će jedan deo već biti ostvaren u 2015. godini.

Takođe, planiran je izvoz Železare vredan milijardu evra, a ukupan prihod 1,2 ili 1,3 milijarde evra.

Ministar privrede je rekao da će biti spašeno gotovo 5.000 radnih mesta u Železari Smederevo, kao i da će doći i do blagog povećanja radnika, a pogotovo sa otvaranjem druge peći već krajem sledeće godine.

Kako je naveo, vlada je postavila rok da u toku 2016. bude pokrenuta druga visoka peć odnosno da jedna radi sa 100 odsto kapaciteta, a druga najmanje sa 50 odsto kapaciteta.

Sertić ističe da se očekuje i između 15 i 17 hiljada dodatnih radnih mesta u indirektnom poslovanju sa Železarom.

On je naglasio da je država ozbiljnu podršku davala Železari u prethodne dve godine i da to nije radila sada bi radnici bili na ulici.

KOMISIJA: ISPUNJENI NAJVAŽNIJI USLOVI

Ponuda Esmarka na tenderu za privatizaciju Železare Smederevo ispunila je tri najvažnija uslova, izjavio je predsednik Komisija za privatizaciju Železare Bojan Bojković i najavio da će već danas to telo proslediti svoj izveštaj nadležnom Ministarstvu privrede.

"Možemo reći da su ispunjene tri osnovne stvari koje su od početka bile važne za ovu privatizaciju, a to su da ostane isti broj radnika, to jest, da nema otpuštanja, da se pokrene druga visoka peć i dugoročnost strateškog partnerstva", rekao je Bojković Tanjugu.

Komisija, prema rečima Bojkovića, trenutno radi na pripremi izveštaja koji će poslati Ministarstvu privrede koje će ga potom proslediti Vladi Srbije.

"Posle ovoga, sledi odluka Vlade Srbije i pregovori sa strateškim partnerom, koji verovatno neće biti laki s obzirom na sve uslove, ali u svakom slučaju očekujemo pozitivno razrešenje svega i potpisivanje ugovora najkasnije do 30. ili 31. januara", naveo je Bojković.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rajko

pregovori neće biti laki pa zar niste rekli da su jedini ispravni sa dokumentacijom,da ispunjavaju uslove iz tendera itd ili su to možda oni raspisali tender a mi na njemu učestvovali. PS za kolko jd prodato

Xaxa

Teza je situacija jer onda su dobijali dzabe sjajne sirovine kad su demontirane fabrike i naoruzanje vojske,tad su Smederevci fino ziveli pretapajuci oruzje i fabrike iz ostatka zemlje ali svemu dodje kraj,ovo sad je smesno.

kg

Bojim se da će ovaj namešteni tender skupo koštari Srbiju.Kako je moguće da nrko mesecima unapred navedenu firmu proglašava kao najbolju a da je tender čist.Da li bre ovi u vladi misle da je narod toliko lud da nevidi mahinacije.

special image