Žena-samoubica ušla je 6. januara u policijsku stanicu u Sultanahmetu i raznela se, kada je poginuo jedan policajac, dok je drugi zadobio lakše povrede, preneo je AP.

U saopštenju DHKP-C se navodi da je taj pokret pripremao drugu akciju i da je pogrešno zaključio da je bombaški napad od 6. januara u Istanbulu delo njihovih članova.

DHKP-C posle napada saopštio na svom sajtu naveo da je napad izvela Elif Sultan Kalsen, za koju turski mediji navode da ima dvadesetak godina i da je aktivna članica partije.

Roditelji Kalsenove, koji su pozvani u mrtvačnicu radi identifikacije tela bombašice, izjavili su, međutim, da to nije njihova ćerka.

Neki turski mediji su kasnije preneli i da je bombašica bila državljanka Rusije čečenskog porekla.

PRONAĐENE NOVE EKSPLOZIVNE NAPRAVE

Turska policija danas je deaktivirala eksplozivnu napravu postavljenu ispred tržnog centra i neutralisala naprave koje su sadržale pune kanistere sa benzinom u Istanbulu - u gradu koji je u visokom stepenu pripravnosti posle samoubilačkog bombaškog napada ranije ove nedelje.

Bomba ručne izrade pronađena je u sumnjivom paketu ispred tržnog centra u zapadnom istambulskom predgrađu Basaksehir, pošto je prolaznik alarmirao policiju, javila je turska državna novinska agencija Anadolija.

Policija je deaktivirala eksplozivnu napravu, koja je opisana kao fragmentarna bomba, i odnela je u laboratoriju na dalju ekspertizu.

U drugoj današnjoj intervenciji istanbulske policije deaktivirane su naprave koje su sadržale pune kanistere sa benzinom koji su pronađeni u sumnjivom paketu u naselju Sefakoj, navodi turska agencija.