NZS:Tekstilci,bolničari stigli do Nemačke i Japana | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija

NZS:Tekstilci,bolničari stigli do Nemačke i Japana

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) u protekloj godini posredovala je u zapošljavanju državljanja Srbije u Nemačkoj, Japanu i Mađarskoj, a najviše su traženi zdravstveni radnici, profesori engleskog jezika i tekstilci.

Podaci NSZ pokazali su da su najučestaliji konkursi bili vezani za Sporazum o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika državljana Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj, koji je potpisan između NSZ i Nemačke savezne agencije za zapošljavanje iz Nirnberga.

Predviđeno je zapošljavanje medicinskih sestara na poslovima osoblja za zdravstvenu negu starijih lica i bolesnika u ustanovama takvog tipa širom Nemačke, navode u NSZ.

Nakon sprovedenih svih potrebnih postupaka koji su započeti na osnovu saradnje NSZ, Nemačke agencije za zapošljavanje (BA) i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), koja se odvija u okviru projekta Triple Win, uz posredovanje NSZ u Nemačkoj je u 2014. godini zaposleno 88 državljana Srbije.

Migracioni centri - za informacije

NSZ ima i Migracioni servisne centre koji su integralni deo Nacionalne službe za zapošljavanje. Migracioni servisni centri predstavljaju informativne centre, koji se u svakodnevnom radu bave upravo informisanjem migranata i potencijalnih migranata, o rizicima ilegalne imigracije, kao i o mogućnostima u okviru legalnih migracija. Postoji sedam migracionih centara u Srbiji, a oni se nalaze u Beogradu, Novom Sadu, Boru, Kraljevu, Kruševcu, Nišu i Novom Pazaru, ali oni se ne bave posredovanjem u zapošljavanju.

U 2013. godini zaposleno je 27 njih.

U 2014. godini, pored postupaka posredovanja za rad naših državljana za rad u Nemačkoj, NSZ je posredovala po prijavama poslodavaca Terra International School, u gradu Jamaguči u Japanu.

Iskazana je potreba za zapošljavanjem jednog lica na poslovima nastavnika engleskog jezika i radno je angažovana jedna osoba koja je po zanimanju profesor engleskog jezika.

Potrebu za zapošljavanjem u protekloj godini je iskazao je i poslodavac Johnson Controls International iz grada Papa u Mađarskoj, i to za 10 polukvalifikovanih radnika na poslovima obrade kože.

Odabrana su četiri kandidata iz naše zemlje, navode u NSZ.

Što se tiče procedure, posredovanje za zapošljavanje u inostranstvu se obavlja na osnovu prijave potrebe za zapošljavanjem koju prima NSZ od stranog poslodavca, u kojoj se obavezno navodi koji profil lica je poslodavcu potreban za rad i kakve kvalifikacije i potrebna znanja ta lica moraju da poseduju.

Oglasi u kojima posreduje NSZ se uvek objavljuju na sajtu NSZ.

NZS GARANTUJE ZA PRAVA ZAPOSELNIH

Direktor NSZ Zoran Martinović objasnio je da se prilikom zapošljavanja u inostranstvu zahtevaju određene procedure koje moraju biti ispoštovane kako bi se dala garancija da će se prema svim licima ostvarati prava iz radnog odnosa i drugih uslova rada koji važe za sve državljane te zemlje u kojoj se zapošljavaju.

"Postoje adekvatni sporazumi sa određenim zemljama ili odgovarajućom službom u toj zemlji", kazao je Martinović Tanjugu.

Dodao je da NSZ nema saznanja o pojedinačnim odlascima ili drugim vidovima upućivanja radnika iz Srbije u inostranstvo.

"Nacionalna služba nema saznanja o tome, ono što mi garantujemo je da sva lica koja se upućuju preko nas imaju procedure koje se zahtevaju i koje moraju biti ispoštovane, a koje im garantuju ostvarivanje svih prava iz radnog odnosa", rekao je Martinović.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

interceptor

10 radnika????? Da li je ova vest uopste vredna pomena???? SMESNO !!!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU