• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dok je Dragija, neće uspeti štednja u Evrozoni"

Izvor Tanjug

Nedavni javni nastup dvojice "jastrebova" unutar Evropske centralne banke (ECB) pokazao je da je ta institucija, i nakon lansiranja programa otkupa obveznica, podeljena u pogledu pravca monetarne politike, piše danas "Poslovni dnevnik".

Jens Vajdman i Klas Knot, guverneri nemačke i holandske centralne banke, izjavili su da će poslednji monetarni podsticaj ECB-a usporiti reforme u "ranjivijim" članicama, poput Francuske i Italije, i da će ih skrenuti s puta budžetske štednje.

Razlog je jednostavan - zaduživanje je još jeftinije, pa štednja više nije u fokusu, navodi se u tekstu.

Uticaj upumpavanja 60 milijardi evra mesečno iz ECB najbolje se vidi u slučaju nemačkog duga - sve obveznice sa dospećem kraćim od sedam godina trenutno imaju negativan prinos, to jest finansijeri plaćaju Nemcima da im kupe hartije od njih.

"Ako se članice naviknu na takve finansijske uslove, to može da dovede do slabljenja njihove motivacije za dalju konsolidaciju ili reformske mere", izjavio je evropskim medijima šef Bundesbanke.

Klas Knot iz centralne banke Holandije bio je još oštriji, ocenjujući da "još dugo neće biti fiskalne discipline u evrozoni ili će je biti vrlo malo".

Holandski guverner posebno je u svojim kritikama apostrofirao Francusku, drugu najveću evropsku ekonomiju, koja je prekršila ograničenja o budžetskom deficitu (3% BDP-a) čak 11 puta u poslednjih 16 godina, a najavila je da će ih kršiti i sledeće tri godine, prenosi "Poslovni".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image