• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski krompir bacaju, a uvoze iz EU

Izvor Tanjug

Nekoliko hiljada tona krompira koji su proizveli prijepoljski i ivanjički poljoprivrednici biće bačeno, jer kako kažu, nema kupaca, a ovo povrće iz uvoza je mnogo jeftinije.

 Krompir iz Srbije bacaju, a uvoze iz EU

Dejan Žunić iz prijepoljskog sela Seljašnica zasejao je 12 hektara ovog povrća, četiri nije izvadio, a na zlihama ima 40 tona koji će, najverovatnije, baciti.

"Nisam prodao ni sav krompir koji sam izvadio, cena belog je 30, a crvenog 25 dinara. Najveći problem predstavlja uvoz ovog povrća koje nema deklaraciju proizvođača, odnosno zemlju porekla, a u prodaji je jeftiniji", rekao je on Tanjugu.

Slične probleme ima i proizvođač Miodrag Drašković iz ivanjičkog sela Močioci.

On je imao zasađenog krompira na 45 hektara, a sa svojih parcela je ostvario prihod od 39 tona po hektaru.

"Imao sam dobar i kvalitetan prinos, međutim, zbog uvoza krompira nisam prodao sve količine. Ono što sam plasirao na tržište je bilo po ceni od 22 do 24 dinara", kaže Drašković.

Prema njegovim rečima, problem predstavlja krompir iz uvoza koji staje čak i ispod 20 dinara po kilogramu.

Imajući u vidu sveukupnu situaciju Drašković i Žunić nisu sigurni da će gajiti ovo povrće na velikim parcelama, jer smatraju da je neisplativo, a naročito zbog toga što su prinuđeni da ga, posle tolike muke i ulaganja, bacaju.

Tržište krompira u Srbiji je u znaku uvoza iz država Evropske unije i to po cenama nižim od troškova proizvodnje.

Uvoznici tamo kupuju upakovan krompir (vreće od 10 kilograma na paleti) za četiri do šest centi po kilogramu (4,8 - 7,2 dinara), dok se industrijski krompir u EU može kupiti i za samo dva centa i sasvim dobro izgleda, ali se ne preporučuje za jelo zbog visokog sadržaja skroba.

Prema rečima predsednika Upravnog odbora "Plodova Srbije" Ratka Vukićevića od jula prošle godine do ovih dana u Srbiju je uvezeno čak 18.179 tona krompira iz Austrije, Nemačke, Holandije, Slovačke, Poljske i Belgije, a samo u ovoj godini uvoz je dostigao 6.000 tona.

Komentari 26

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mali Baja

Tako su nam uvezli i meso ko zna koje klase iz te eu, mislim da oni to ne daju ni psima, ali dobro tu su glupi Srbi sve ce oni to pojesti a usput cemo im unistiti i poljoprivredu i seljaka pa ce takvog krsa ovde da bude sve vise, evropi zbog toga nije u interesu da izvozimo za Rusiju da bi mogli ovde da plasiraju svoje proizvode koji bi inace zavrsili na smecu.

cekaj malo

@Mali Baja a sto mi ne bi izvozili rusima taj krompir?

Стари Баја

@Mali Baja Апсолутно се слажем са малим, има да нам ЕУ продаје ђубре!

special image