• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kruševac: Pare za samozapošljavanje 120 ljudi

Izvor MONDO/Agencije

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) bi ove godine trebalo da dodeli bespovratna sredstva za više od 400 ljudi na području Rasinskog okruga.

Dodatno zapošljavanje očekuje se kroz akcione planove lokalnih samouprava, rečeno je za agenciju Beta u kruševačkoj filijali NSZ.

Direktor kruševačke filijale NSZ Predrag Marković kazao je da je predviđeno da sredstva za samozapošljavanje dobije 110 nezaposlenih lica, odnosno po 160.000 dinara, dok će subvencije za otvaranje novih radnih mesta, po 150.000 dinara, biti dodeljene za 80 lica.

U Kruševcu 16.114 nezaposlenih

Prema podacima NSZ, na kraju marta ove godine, u Kruševcu je bilo 16.114 nezaposlenih, što je za oko 600 više nego na kraju prošle godine, dok je broj nezaposlenih u Rasinskom okrugu povećan za oko 200, na 28.488. Na taj rezultat, kako je Marković objasnio uticala je prijava oko 1.000 radnika, koji su u decembru prošle godine, kroz socijalne programe napustili IMK "14. oktobar", "Trajal" i "Prvu Petoletku".

Kako je dodao, na stručnu praksu uz mesečnu naknadu od 10.000, 12.000 ili 14.000 dinara, moći će da računa 149 osoba, a planirana su i sredstva za sprovođenje 24 obuke na zahtev poslodavca.

"Novina je javni poziv za subvencije za zapošljavanje 44 korisnika novčane socijalne pomoći. Ona podrazumeva subvenciju od po 10.000 dinara mesečno za zaradu za to lice u prvoj godni rada, dok je poslodavac obavezan da ga drži u radnom odnosu dve godine", precizirao je Marković.

Predviđene su i subvencije koje će lokalne samouprave sprovoditi samostalno ili uz sufinansiranje Ministarstva za rad.

Marković je kazao da je grad Kruševac za programe zapošljavanja budzetom planirao 27 miliona dinara, od čega je 6,75 miliona dinara predviđeno za program otvaranja novih radnih mesta.

"Za taj program NSZ pruža tehničku podršku, dok je za programe samozapošljavanje i javnih radova predviđeno sufinansiranje, a čeka se odluka resornog ministarstva o iznosu", objasnio je Marković.

Kruševac je za samozapošljvanje predvideo 15,3 miliona dinara, a za javne radove 4,95 miliona dinara.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image