• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema straha od inflacije, NBS smanjila stopu

Izvor MONDO/Agencije

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na sedam odsto, saopštila je NBS.

"Odluku da nastavi ublažavanje monetarne politike Izvršni odbor je doneo pre svega imajući u vidu da su, pored niske inflacije, dodatno snižena i inflaciona očekivanja, koja su više od godinu dana u granicama cilja, kao i da su i dalje prisutni dezinflatorni pritisci po osnovu niske agregatne tražnje", navodi se u saopštenju.

Jeftiniji krediti

Referentna kamatna stopa je stopa kamate koju centralna banka plaća kupcima svojih (dvonedeljnih) hartija od vrednosti. Ona praktično znači cenu dinara, i njen pad bi trebalo da znači i manje kamatne stope na dinarske kredite u komercijalnim bankama.

Dodaje se da je inflacija u međunarodnom okruženju izuzetno niska, čak i negativna u mnogim zemljama.

Aranžman Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), po oceni Izvršnog odbora, potvrda je usmerenosti nosilaca ekonomske politike ka obezbeđenju dugoročno održivog oporavka domaće ekonomije.

Globalna likvidnost se usled "kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke povećava, što uz dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi utiče na povećano interesovanje investitora za ulaganja u Srbiju", procena je Izvršnog odbora.

Dosadašnji rast inflacije ove godine uslovljen je, kako je navedeno, pre svega poskupljenjem voća i povrća, a povratak inflacije u granice cilja očekuje se u drugoj polovini godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. maja.

RAJFAJZEN: OJAČAĆE DINAR

Potez Narodne banke Srbije (NBS) neće dovesti do rasta kreditne aktivnosti, ali će doprineti jačanju dinara, ocenili su analitičari Rajfajzen banke (Reiffeisen).

Istraživački tim Rajfajzen banke naveo je da je NBS uprkos preovlađujućim očekivanjima da neće biti promene osnovne kamatne stope, smanjila referentu kamatu sa 7,5 na sedam odsto, što je najniža vrednost te stope od uvođenja u septembru 2006, prenosi Beta.

"Smanjenje kamatne stope neće podržati oporavak kreditne aktivnosti koja je još otežan zbog visokog nivoa loših kredita", naveli su analitičari Rajfajzen banke.

Kako su ocenili, i pored toga što se očekuje da će zbog slabe osnove dinar nastaviti da slab prema evru u preostalom delu godine, današnje smanjenje referentne kamate doprineće jačanju dinara pošto ekstremno niski prinosi na globalnim tržištima podstiču lov za prihodima na tržištima srednje i istočne Evrope.

Trajanje trenda jačanja dinara prema evru zavisiće od dinamike povećanja ključne kamate američke centralne banke, što se očekuje u periodu od juna do septembra, naveli su analitičari.

Jak dinar, slabe osnove i jednocifrana inflacija favorizujeu dalje ublažavanje monetarne politike NBS, naveli su analitičari Rajfajzen banke, ali su izrazili sumnju u realizaciju takvog scenarija zbog povećanih fiskalnih rizika, bez obzira bolje stanje budžeta, koje je rezultat jednokratnih prihoda.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image