• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Austrijska železnica podmićivala i u Srbiji

Izvor Tanjug

Austrijska železnica (OeBB) prodala je svoju špeditersku kćerku-firmu Trans Cargo Logistic nakon što su se pojavile sumnje u vezi korupcije, tvrdi bečki dnevnik "Standard".

Posle nepravilnosti u Mađarskoj, Poljskoj, Belorusiji, Ukrajini i Slovačkoj je prevoznik tereta OeBB Rail Cargo Austria (RCA) naišao na "upadljivosti" u svojoj poslovnoj jedinici zaduženoj za poslovanje u Srbiji.

Provizija ide na Kajmane

Kako tvrdi "Standard" sporne su provizije, prema insajderima, isplaćivane preko Kajmanskih ostrva. "Pojednostavljeno je nakon svakog okončanog transportnog posla jedan određen iznos, kao posrednička taksa, odvojena i prebačena na ofšor račune. Taj sistem ima sličnost sa praksom u Slovačkoj, gde je oko 27 miliona evra prosleđeno u jednu londonsku firmu uspostavljenu za ove potrebe", ističe list.

Kao i kod slovačke ispostave Express-Interfracht" (EX-IF) i u Trans Cargo Logistic (TCL) pojavila se sumja zbog isplate provizija za koje ne postoje "obrazložive" korišćene usluge, navodi dnevnik.

Na nepravilnosti naišlo se tokom sveobuhvatne provere, tokom koje je analizirana široko razgranata mreža IF u zemljama bivšeg istočnog bloka sve do 1990-tih godina, navodi OeBB.

Kao i u ranije otkrivenim slučajevima su pronađene nepravilnosti prosleđene tužilaštvu za privredni kriminal i korupciju.

Prema OeBB je TCL, koja je odvijala poslove prevoza tereta za RCA, prodat partnerima RCA, biznismenima Dragutinu i Mihailu Vukićeviću, koji su imali udeo od 50 odsto.

Takođe se navodi da je TCL imao samo marginalni udeo u transportu tereta OeBB, u redu veličine od jedan odsto prometa.

Cenu po kojoj je TCL prodat braći Vukićević, kako tvrdi "Standard", pozivajući se na neimenovane insajdere, je bila "više nego mala".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image