• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovoliko je najmanja dnevnica u EU, a kod nas...

Izvor MONDO/Tanjug

Bugarski poslodavci u privatnom sektoru su prošle godine najmanje plaćali sat rada u odnosu na ostale zemlje Evropske unije, dok su najviše zaslužili Danci. Satnica u Srbiji četvrtina bugarske.

Bugarski poslodavci morali su svojim zaposlenima da za sat rada isplate svega 3,80 evra, dok su na liderskoj poziciji Danci sa 42 evra, pokazalo je istraživanje nemačke agencije Destatis.

To bi značilo da je dnevnica u Bugarskoj, za standardnih osam sati rada, oko 30 evra. Prema istraživanju, cena rada u Bugarskoj prošle godine je veća za 2,8 odsto nego 2013.

Malo ispred Bugarske su Rumuni, gde je sat rada plaćan 4,8 evra, sledi Litvanija sa 6,60 evra, Letonija sa 7,0 evra, Mađarska sa 7,8 evra po satu.

Portal CDM podseća da je prosečna cena rada za jedan sat u EU iznosila 24,40 evra.

Poslodavci u nemačkom privatnom sektoru plaćali su 31,80 evra po satu, čime je ova zemlja zauzela osmo mesto među 28 članica EU po troškovima koje izdvaja za radnu snagu.

Kad se za Bugarsku kaže "samo 3,8 evra", u obzir se naravno ne uzimaju sirotinjske zemlje u komšiluku na zapadnu od te članice EU.

Kod Srbije, prvog komšije koji se "s ove strane preko tarabe" doživljava kao ekonomski konkurent bar na polju jeftine radne snage, satnica je 3,8 puta manja nego u Bugarskoj.

Tako, od kraja septembra 2014, kada je poslednji put menjana cena sata rada (na 121 dinar, danas oko 1 evro), za osam sati rada radnik u Srbiji dobije oko 8 evra, gotovo koliko i Mađar za jedan sat.

Komentari 40

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vladimir

dobro a kakva je bila satnica za vreme milosevica kad je plata bila marku i po

js

i onda ti sole pamet, budi patriota, nemoj da bezis iz zemlje.. prodje mladost, gde si bio - nigde, sta si postigo u zivotu - nista, ko si ti - niko i nista.. tuzno ljudi moji.. a jos najgore, odes, pokazes pasos, i odjednom se menja misljenje, nema posla, ne primamo vise... itd

4 puta???

E sad si bezobrazan! Sta radis ti u danskoj sa 2200e? Prodajes kokice? Pa oni imaju najvevi standard i plate na svetu, ako ne najvece onda u top 3. Svi vi sto odete pricate kako je i tamo tesko al ne kao ovde. Ako je malo bolje preko, sto se ne vratite onda? Zar nije bolje biti ovde medju svojima iako je samo "malo" losije nego u danskoj...

special image