• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alarmantno stanje s nenaplativim kreditima

Izvor Tanjug

Udeo nenaplativih kredita u Srbiji toliko je visok da je bukvalno blokirao kreditnu aktivnost, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka je, na konferenciji "Ekonomsko upravljanje u Evropi i proces pristupanja: Koja je uloga centralnih banaka?", rekla da je prvi korak da se donese strategija za koju je rok jul, a da prve rezultate možemo da očekujemo početkom naredne godine.

"Ono što mogu da obećam jeste da nećemo posezati za brzim rešenjima koja će navodno dati rezultate u kratkom roku. Gumica za brisanje lošeg plasmana iz bilansa banaka nije rešenje", poručila je Tabaković.

Rešenje je, prema njenim rečima, realna ekonomija i podizanje životnog standarda.

Građani i firme, navela je ona, treba da budu kreditno sposobni sa svoje strane, a banke će sa svoje strane morati da preuzmu onaj deo tradicionalnog rizika koji će deliti sa klijentima, a ne da se bave najsigurnijim i najunosnijim poslovima.

"Niko neće sprečavati da bilo ko, ko ima novca, raspodeli ulaganja u hartije od vrednosti, privredu, građane...ali nećemo dozvoliti da se rizici loših poslovnih odluka banaka prevale na skuplje kredite za građane",rekla je guverner NBS.

Ona je rekla da su Narodna banka, ministarstva finansija, privrede, pravde i svi koji mogu da pomognu, formirali radnu grupu koja će se baviti ovim problemom.

"Hoćemo da rešimo ovaj problem, a ne da ga učinimo većim", poručila je Tabaković.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dejanR

Ima rešenja i za to! Ništa lakše! Oteramo banke u stečaj i sačuvamo privredu! Mislim, kad nismo plakali za Beo Bankom, Invest Bankom... nećemo plakati ni za ovim švapskim. Uostalom, mlatile su ekstraprofit na grbači ovog napaćenog naroda godinama.

PEĐA

Cico, zabrinjavajuće je koliko jedna šnajderka u Srbiji (ti) može da ima platu.

Tole

Nema ona pojma... Ima platu koju prima od gradjana a radi za stane i tajkunske banke.. Koje peljese jadan i bedan narod.. Na sitnim forama ..dozvoljeni ,kes krediti..kad su ovi banditi i lopovi opljackali agrobanku i sl. Drzava je isplatila njihove svinjarije..al zato ne moze da se stane na reo kreditima u svajcarcima a mahom su stambeni i na prevaru su ih ugurali klijentima..ja znam za slucaj da su coveku rekli da zbig neke papurologije u vezi stana moze ali samo u svajcarcima... I in jadan...ja licni bi voleo da se raz.ebe taj bankarsko zelenaski kartel nego da udjemo u EU... To nam je kamen oko vrata...

special image