• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska beda: Trošimo ni upola kao žitelji EU

Izvor MONDO/Tanjug

Potrošnja po stanovniku u Srbiji je, prema prvim procenama evropskog zavoda za statistiku Evrostata, prošle godine iznosila tek 44 odsto proseka Evropske unije. Proizvodnja još gora - bruto proizvod nam tek na trećini evropskog proseka.

Stvarna individualna potrošnja (AIC) po stanovniku, kao merilo materijalnog blagostanja domaćinstava, iskazana standardima kupovne moći, kretala se prošle godine u EU u rasponu od najnižih 49 odsto proseka EU u Bugarskoj, do najviših 140 odsto u Luksemburgu.

U grupi sa najvišim nivoom stvarne individualne potrošnje po stanovniku, iza Luksemburga je Nemačka sa 20 odsto većom potrošnjom od proseka u EU. Slede Austrija, Danska, Belgija, Švedska, Velika Britanija, Finska, Francuska i Holandija, gde je potrošnja deset do 15 odsto veća od proseka 28-člane EU.

Na 100 potrošenih evra u EU, u Srbiji se potroši 44

Na 100 potrošenih evra stanovnika EU, građanin Srbije potroši 44 evra, što znači da potrošnja u Srbiji iznosi 44 odsto proseka EU, odnosno da je za 56 odsto manja od evropskog proseka.

Hrvatska se nalazi na 26. mestu na lestvici zemalja EU sa stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku u visini 59 odsto proseka u EU.

U grupi zemalja sa 30 do 40 odsto nižom individualnom potrošnjom od proseka se nalaze Estonija, Letonija i Mađarska, dok Hrvatska i Rumunija imaju potrošnju za 40 do 45 odsto nižu od proseka EU, a Bugarska je na samom dnu lestive sa potrošnjom koja je 50 odsto ispod proseka.

Mađarska beleži AIC po stanovniku od 62 odsto proseka EU, Slovenija 74 odsto, Srbija 44 odsto, Makedonija 40 odsto, a Bosna i Hercegovina 37 odsto.

U grupi zemalja sa potrošnjom po stanovniku do najviše deset odsto ispod proseka EU nalaze se Irska, Italija, Kipar i Španija, ispred Grčke, Portugalije i Litvanije, čiji je AIC po stanovniku deset do 20 odsto niži od evropskog proseka.

Sledi grupa sa 20 do 30 odsto nižim nivoom AIC-a po stanovniku od EU proseka, koja uz Maltu, uključuje Češku, Poljsku, Sloveniju i Slovačku.

Evrostat je paralelno objavio i podatke o bruto društvenom proizvodu (BDP) po stanovniku, koji pokazuju vrlo velike razlike među članicama Unije.

U prošloj godini BDP po stanovniku u 28-članom bloku kreće se u rasponu od svega 45 odsto proseka u EU u slučaju Bugarske, pa sve do 263 odsto EU proseka u Luksemburgu.

Od zemalja u okruženju, Mađarska ima BDP po stanovniku u visini 68 odsto proseka EU, Slovenija 83 odsto, Hrvatska 59 odsto, Bugarska 45 odsto, Rumunija 54 odsto, Crna Gora 39 odsto, Srbija 35 odsto, Makedonija 36, a BiH 28 odsto, prema procenama Evrostata.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ivan

Pa to su pokazatelji uspešnosti ekonomske politike ove vlade.

Urke

A jedne te iste njuske se vrte, narod iz bede izveli nisu, zemlju obogaljili, svoje dzepove napunili uz moc i beneficije, tugo pregolema, kad dodju izbori opet glasajte protiv jednih ili drugih ali uvek za jedne ili druge..

Tursija

Ovo je laz!Ja verujem premijeru koji nam svakodnevno prica o boljem zivotu.Jos malo da se stisnemo i ima da zivimo kao "bubrezi u loju".Ko doceka bolji,Vucicev,zivot neka javi kako je

special image