Elektroprivreda Srbije saopštila je da je Izvršni odbor tog preduzeća odluku o zadržavanju stare cene uglja doneo s obzirom da je izvesno da će doći do povećanja cene električne energije.

Dodaje se da je u EPS-u procenjeno da zadržavanje cene uglja na nivou od pre dve godine značajno utiče na to da troškovi za grejanje tokom zimske sezone što manje opterete budžete domaćinstava građana Srbije.

"Nepromenjena cena uglja doprineće tome i da mnoga domaćinstva grejući se na ugalj ekonomski lakše prebrode narednu zimu. Tako će sada cena sirovog uglja iz Kolubare ostati na nivou od 3.452,42 dinara po toni sa uključenim porezom na dodatu vrednost, dok je cena uglja iz Kostolca 2.957,35 dinara po toni sa uključenim porezom na dodatu vrednost", piše u saopštenju EPS-a.

Naglašava se da EPS ne može da utiče na cene kod prodavaca uglja, niti na cene transporta ovog energenta i dodaje da je korekcija cene uglja za industriju i široku potrošnju bila predviđena i opravdana ekonomskim razlozima, ali pre nego što je bilo predviđeno da se koriguje cena električne energije od 1. avgusta.