• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Bez brige, grčke banke u Srbiji imaju para

Izvor Tanjug

Banke u Srbiji u većinskom grčkom vlasništvu nastaviće redovno da posluju sa svojim klijentima, kako danas tako i u budućem periodu, u uobičajenom radnom vremenu, saopštila je danas NBS.

 NBS: Grčke banke u Srbiji rade normalno Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović


Narodna banka Srbije (NBS)
oglasila se povodom vesti o privremenom zatvaranju banaka u Grčkoj zbog, za sada, neuspešnih pregovora grčke vlade sa međunarodnim kreditorima.

Vojvođanska banka: Uložili smo ui Srbiju

Klijenti Vojvođanske banke nemaju razloga da brinu, jer je to srpska banka koja je osnovana i posluje u Srbiji u skladu sa domaćim propisima i pod striktnim pravilima Narodne banke Srbije, saopšteno je danas iz te banke, čiji je vlasnik Nacionalna banka Grčke. "Mi nikada nismo investirali u Grčku niti imamo izloženost prema finansijskim instrumentima iz Grčke, već smo našu likvidnost isključivo investirali u kredite i hartije od vrednosti Republike Srbije", ističu u Vojvođanskoj banci. Vojvođanska banka navodi da posluje kao i do sada zahvaljujući činjenici da je nezavisna od svog akcionara, da ima snažnu likvidnost i visok nivo kapitala. "Za stabilnost srpskih banaka i sigurnost njihovih klijenata je presudna markoekonomska i politička stabilnost Srbije a ne drugih zemalja", ocena je Vojvođanske banke.

NBS je istakla da su banke u Srbiji, u većinskom grčkom vlasništvu, likvidne i solventne što im omogućava da nesmetano i bez spoljne pomoći uredno posluju i obezbede neophodan finansijski servis svojim klijentima.

"Ove banke u Srbiji su strogo regulisane (srpskim zakonima), najčešće rigoroznije nego na matičnim tržištima, što je omogućilo da se stvore rezerve likvidnosti i adekvatne kapitalne rezerve, koje se mogu koristiti u ovakvim situacijama u kojima i loše vesti mogu da izazovu nepotrebne negativne posledice i psihološke potrese", poručila je NBS.

Srpska centralna banka je ponovila da se sa stanovišta domaćeg zakonodavnog okvira banke grčkog porekla ni po čemu ne razlikuju od bilo koje druge banke koja posluje na srpskom bankarskom tržištu i depoziti u ovim bankama su podjednako bezbedni koliko i u svim ostalim bankama u Srbiji.

"NBS, takođe, ističe da ne postoje nikakva ograničenja u raspolaganju sopstvenim sredstvima deponenata i štediša banaka u većinskom grčkom vlasništvu u Srbiji", poručila je centralna banka.

Mere koje NBS od danas primenjuje u odnosu na banke u većinskom grčkom vlasništvu, polazeći od mogućeg razvoja situacije vezane za grčku krizu, kako je ukazano u saopštenju, odnose se pre svega na pojačano praćenje i ograničenje transakcija ovdašnjih banaka sa matičnim bankarskim grupacijama i imaju za cilj preventivno delovanje radi sprečavanja prelivanja bilo kakvih negativnih efekata na bankarski sektor Srbije.

"Ove mere ne sadrže nikakva ograničenja u odnosu na deponente i štediše ovih banaka, koji mogu i dalje slobodno da raspolažu svojim sredstvima u punom iznosu. Odluka NBS da privremeno uvede pomenute mere ima za cilj preventivno delovanje koje će obezbediti zaštitu deponenata i stabilnost bankarskog i finansijskog sistema u celini", navedeno je u saopštenju NBS.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

danili

Odlicno sto imaju ,da dignemo lovu dok nije kasno.P.S ja danas podigao vi kako hocete ili slusajte nase " strucnjake". I zejtina ima dok ne nestane. Gligorov,Miladin Kovacevic i drugi dezurni strucnjaci sigurno u njihovim bankama nisu ni drzali lovu .

xy

To ćemo još videti. Svi treba da znaju da ako Grčka izađe iz evrozone, Srbija nikada neće ući u EU. Ako se to desi biću zahvalan Grčkoj i Ciprasu. Ali još nema razloga za slavlje.

special image