• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS obećava: Od danas se štedi po 36 miliona evra

Izvor Tanjug

Elektroprivrede Srbije (EPS) je završila danas prvu fazu reorganizacije i, kako tvrde iz kompanije, zahvaljujući novoj organizacionoj strukturi godišnjeće uštedeti oko 36 miliona evra. Šta sve ima i koliko vredi EPS znaće se krajem 2016.

U EPS-u se od marta ove godine primenjuje nova organizaciona šema, kojom su ukinuta 43 direktorska mesta, broj sektora je smanjen sa 65 na 35, a umesto 14 preduzeća, u okviru tog sistema poslovać8e samo tri.

Ministar energetike, Aleksandar Antić, rekao je novinarima da će od danas EPS početi da funkcioniše kao moderno organizovana kompanija.

U Javnom preduzeću EPS objedinjena je proizvodnja struje i uglja, uz dva zavisna privredna društva - EPS Distribuciju, koja obuhvata svih pet elektrodistribucija, i EPS Snabdevanje, koja će snabdevati potrošače strujom, naveo je Antić.

Takva organizacija treba da omogući da EPS funkcioniše daleko efikasnije i sa boljim finansijskim rezultatom, rekao je Antić i dodao da će u EPS-u ubuduće postojati jedinstveno planiranje i javne nabavke i sistem u kome će se znati gde ima višak, a gde manjak.

"Očekujem velike uštede, čak veće od planiranih, a samo koz javne nabavke treba da se uštedi više od 10 miliona evra godišnje, a od te kompanije očekujem i uštede zbog racionalizacije poslovodstvene strukture. U EPS-u treba da branimo i čuvamo proizvodna radna mesta i to ćemo raditi, ali nećemo braniti i čuvati rukovodeću strukturu i administraciju," poručio je Antić.

On je najavio da će se za godinu dana rešiti pitanja imovine EPS-a i da će krajem trećeg kvartala 2016. biti završena procena vrednosti te kompanije.

"EPS će od 1. jula biti sasvim druga kompanija, onaj EPS koji smo znali do sada odlazi u istoriju, jer ćemo poslovati na totalno drugim osnovama. Moramo da budemo efikasna i profitabilna kompanija", poručio je ranije direktor EPS-a Aleksandar Obradović.

Kada završimo prvu fazu korporativizacije, to nam daje kredibilitet da ćemo i u ostalim fazama ispuniti ciljeve predviđene reorganizacijom, kazao je Obradović.

"Ubeđen sam da naš proces reorganizacije ide po planu. Ostaje još da u što kraćem roku usvojimo finansijski plan reorganizacije, što su i očekivanje Svetske banke, MMF-a i EBRD-a", rekao je Obradović istakavši da je ispunjenje tog plana neophodno da bi EPS i dalje imao podršku tih međunarodnih finansijskih institucija.

U tom planu će se tačno navesti koji su to finansijski parametri koje EPS mora da postigne i te zadatke ćemo dobiti od 1. jula, istakao je direktor EPS-a.

On je podsetio i da druga faza korporativizacije preduzeća treba da bude završena do 1. jula 2016. godine, a do tada EPS mora da pređe iz statusa javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Faul

Da se ustedi za septembarske bahanalije na Zlatiboru.

Marko

To je samo žvaka za naivne

Marko

Vi ste sve produktivniji i štedite, struja je poskupela, nama plate 10% manje. Sramota me koliko vam dobro ide...

special image