• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mučenje: Rad pre 10 ujutro je ravan torturi

Izvor Tanjug

Dr Pol Keli sa Univerziteta u Oksfordu smatra da radni dan ne bi smeo da počne pre 10 sati izjutra jer svaki napor pre tog vremena predstavlja pravo mučenje za ljudski organizam.

Većina zaposlenih primorana je da se podvrgava tradicionalnom radnom vremenu s početkom od 08:00, 08:30 ili 09:00. Retki su "srećnici" koji na posao mogu da dolaze kasnije.

Dr Keli napominje, međutim, da naše telo nije prilagođeno ovom tempu i da je ova "profesionalna" prinuda najčešće uzrok brojnih boljki poput stresa, telesnih i mentalnih poremećaja i hroničnog umora.

Po njemu, osobe mlađe od 55 godina funkcionišu prema cirkadijskom ritmu, tako da je njihov organizam, baš kao i organizam deteta, adolescenta i studenta, u neskladu sa uobičajenim radnim vremenom.

Prija i đacima

Kao direktor škole Monsiton, ovaj britanski lekar je pomerio početak nastave sa 08:30 na 10:00, a uvođenje jedne takve mere je imalo izuzetno pozitivan uticaj na đačke ocene.

"Živimo u društvu kojem nedostaje san", rekao je dr Keli na nedavno održanom Britanskom festivalu nauke.

"To jako loše utiče na naš organizam, na naše telesne i mentalne sposobnosti. Naša jetra i naše srce rade određenim ritmom, a mi ih lišavamo neophodnih dva do tri sata kada bi trebalo da miruju. Nemoguće je naučiti telo da se budi u određeno vreme jer je ono usklađeno sa suncem, a da toga nismo ni svesni", objasnio je on.

Brojna istraživanja su dokazala da nedostatak sna i tradicionalno radno vreme predstavljaju opasnost za ljudsko telo.

"Pomeranjem početka radnog vremena za samo par sati bilo bi moguće poboljšati kvalitet života", napominje dr Keli, prenosi sajt Slate.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

goran

ne hvala! ja bih radije da radim od 6 do 14, pa da imam vremena i za sebe, decu, prijatelje... nego da da pocinjem u 10 i kada zavrsim da mi ne ostane nista od dana.

lasta

bez ikakve veze! najnormaloije je da se ustaje i radi sa svetloscu, a spava sa mrakom

ping pong

Ok. Al da se radi do 15h i kuci. Moze?

special image