• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od danas brža vožnja na pruzi Golubinci - Ruma

Izvor MONDO/Agencije

Pušten je saobraćaj na rekonstruisanom desnom železničkom koloseku na deonici Golubinci-Ruma, a vozovi bi mogli da dostignu brzinu i do 120 kilometara na sat. Tomislav Nikolić: Sprski vozovi uskoro i više od 100 na sat.

Rekonstruisanu deonicu, na kojoj je dosadašnje ograničenje iznosilo 30 kilometara na sat, danas su obišli dizel-motornim vozom ruske proizvodnje potpredsednica Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, predsednik Ruske železnice Oleg Valentinović Belozjorov, čime je i označeno puštanje saobraćaja.

Od februara do septembra 2015. godine "Ruske železnice" su izvele čitav kompleks radova na rekonstrukciji železničke infrastrukture desnog koloseka na deonici Golubinci - Ruma, koja je deo Panevropskog saobraćajnog Koridora H.

U potpunosti su obnovljeni donji i gornji stroj železničkog koloseka u dužini od 19,7 kilimetara, zamenjeno je 7 skretnica, renovirano 5 putnih prelaza, izgrađeno 10,8 kilometara odvodnih kanala, 1,3 kilometara drenažnih sistema i stajalište Kraljevci.

Rekonstrukcija železničkog koloseka na deonici Golubinci - Ruma stvoriće mogućnost za bezbedno savladanje ove deonice pri brzini do 120 kilometara na čas, piše u saopštenju Ruske železnice.

Posle puštanja u rad desnog železničkog koloseka, kompanija "RŽD Internešnl" izvešće radove na levom koloseku te deonice, uključujući i rekonstrukciju putnih prelaza i izgradnju stajališta Kraljevci.

NIKOLIĆ: USKORO 100 NA SAT

Realno je očekivati da srpski vozovi uskoro budu u stanju da se kreću brzinom većom od 100 kilometara na sat, ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru s predsednikom Ruske železnice Olegom Belozjorovim.

"Vreme je da železnica u Srbiji prestane da bude socijalna kategorija, već da ponovo postane krvotok privrednog razvoja, kao što je nekad bila i kao što je to slučaj u svim razvijenim državama sveta", rekao je Nikolić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Pred Srbijom i Ruskom železnicom je, po njegovim rečima, veliki posao na realizaciji projekta modernizacije pruga u Srbiji, za šta se koristi ruski kredit od 800 miliona dolara.

"Modernizacijom srpskih pruga trebalo bi omogućiti uslove za povratak putnika i roba na železnicu, kao vid transporta. Deonica pruge ka Novom Sadu, koja je trenutno obuhvaćena radovima, biće uključena u projekat izgradnje pruge Beograd–Budimpešta", rekao je predsednik Srbije.

Belozjorov je istakao je da je došao u Srbiju da se lično uveri u kojoj su fazi radovi i da je probna vožnja kojoj je prisustvovao pokazala da je zaista moguće dostići brzinu od 100 kilometara na čas.

On je, kako je saopšteno, zahvalio predsedniku Srbije na podršci tom projektu, potvrđujući da će se pobrinuti da se i ubuduće sačuva visok nivo saradnje između Srbije i Ruske železnice.

POTPISANI UGOVORI ZA KORIDOR 10

Železnice Srbije i "RŽD Internešenal" potpisali su danas ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji tri deonice Koridora 10 na jugu Srbije ukupne dužine 46 kilometara, a radovi bi trebalo da počnu u prvom kvartalu naredne godine.

Potpisivanju ugovora u Železnicama Srbije prisustvovali su potpredsednica vlade i ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i Belozjorov.

Ugovor o modernizaciji tri deonice na jugu Srbije, vredan je 26,4 miliona dolara, a radovi će biti finansirani ruskim kreditom, koji je namenjen srpskim železnicama ukupne vrednosti od 800 miliona dolara.

Ugovor su potpisali generalni direktor preduzeća Infrastruktura železnice Srbije Goran Maksić i generalni direktor RŽD Internešnal Sergej Pavlov, a deonice koje će biti modernizovane su Vinarci - Đorđevo 15 kilometara, Vranjska Banja - Ristovac 17,7 km i Bujanovac - Bukarevac 13,7 km.

Mihajlović je tom prilikom poručila da će Srbija ove godine modernizovati 130 kilometara pruga, kao i da će u naredne tri godine biti modernizovano ukupno 500 kilometara pruga.



Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milos

U zeleznicu nije ulozeno nista vec 30 god. Sto je zalosno! Prsola vlast je zestoko ojadila i opljackala ovu drzavu tako i zeleznicu. LJUDI, ne moze preko noci da se izgradi 600 km pruge i vozovi da idu 350k/h,moze, ali u Japanu i nemackoj. Polako, neka nastave ovako i sredice se sve.Ne treba odma samo kritikovati i smevati sve zivo u nasoj Srbiji!

Xsa

Neka lazovi, dosta je i ovih 80-90 sto ide NS - Bg ....

neko iz mase

200 na sat u krivinu...

special image