• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propao posao: Za Zastava Oružje kupac nije "kralj"

Izvor mondo.rs

Izvozni posao namenske industrije za kupca u Egipat, vredan 15 miliona dolara, propao je zato što Zastave oružje nije uspela da koriguje nedostatke na koje je kupac dva puta upozoravao.

Prema ugovorenom poslu, trebalo je da se proda 50.000 pištolja "cz 99" koji se proizvode u Kragujevcu, ali i pored toga što je dva puta kupac pregledao uzorke oružja i tražio da se naprave korekcije, to nije urađeno, prenosi iKragujevac.com.

Cenjeni pištolji

Irak je, nakon pada Sadama Huseina, naručio 3.000 komada pištolja "cz 99", u specijalnoj obradi. Gravirane pištolje, crne boje, sa hromiranim cevima i rukohvatima od polimera, u kutijama od orahovine, predsednik i premijer Iraka poklanjali su uvaženim gostima. Svaki komad je koštao 500 dolara.

Ministar Gašić potvrdio je da partner iz Egipta nije hteo da primi od Zastave Oružje robu zbog lošeg kvaliteta. On precizira da je reč o robi koja je proizvedena 2011. i da iako je problem “saniran” i nema konkretne finansijske štete, Zastava je ovim rizikovala loše reference kod kupca, što je možda i veći problem.

"Zato ja insistiram da se kroz disciplinski postupak utvrdi odgovornost i nađe izvršilac u fabrici, kako se tako nešto ne bi više ponovilo. Prošle godine smo smenili direktora u Zastavi i ovo svakako nameravam da isteram do kraja jer se takve stvari u fabrici ne smeju dešavati", kaže Gašić.

On napominje da je partner iz Egipta pre sedam meseci odbio da primi ovu isporuku zbog lošeg kvaliteta, zbog čega su im na kraju uvažene sve reklamacije i isporučena druga roba.

"MALO DA SE DORADI"

Milojko Brzaković, generalni direktor fabrike Zastava Oružje kaže za Radio Slobodna Evropa da je egipatski partner raskinuo ugovor zbog primedbi na kvalitet obrade pojedinih delova, ali da se one ne odnose na vitalne funkcije oružja.

“Tačna informacija je da je fabrika oružja 2014. godine ugovorila isporuku 50.000 pištolja i da je sukcesivno, prema planu isporuka, te godine isporučila u Egipat blizu 10.000 poštolj na kojima ima nekih odstupanja i reklamacija. Tačno je i da je fabrika uradila i jednu seriju od 7.000 komada kada je došla inspekcija iz Egipta, koja je na prijemu imala neke primedbe, ne tako drastične po vitalne funkcije oružja. Primedbe su bile na izgled obrade nekih pozicija i nakon toga, pre mesec dana, dobili smo informaciju od SDPR-a, preko koga je organizovan izvoz, da je Egipat raskinuo taj ugovor”, kaže Brzaković.

Prema njegovim rečima, fabrika je pretrpela štetu zbog raskida ugovora, delova koji će morati da baci u staro gvožđe i radnih sati utrošenih na izradu i ugradnju novih delova, zbog čega je pokrenut postupak za utvrđivanje štete i odgovornosti za propuste u proizvodnji.

“Šteta postoji, ali šteta nije 15 miliona dolara, već mnogo manja. Mi smo preduzeli mere u fabrici za odgovornost za propuste i oni koji su odgovorni za to, biće sankcionisani”, kaže Brzaković.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aco Pavlović

Važno! - Sve fabrike u Srbiji u društvenoj-državnoj svojini su propale na pogrešnoj politici kvaliteta unutar sistema. A politika kvaliteta podrazumeva ispunjavanje ugovora i zadovoljstva kupca. -Poslovodstva se utrkivala za svojim dobavljačima. Ignorisala politiku kvaliteta. Varala svoje kupce radeći van tehničkih uslova kvaliteta i dostavljala lažna saopštenja i ateste o dobrom i usaglašenom proizvodu. Pa šta znači reć POVERENJE. Pa zato nam ne trebaju obrazovani izvršilački kadrovi jer je moć u jednom ili grupi direktora koji koketiraju sa đavolom u svakoj fabrici. A obrazovani direktori su svih preduzeća, upravnih i nadzornih odbora. Još traje. Pozdrav !

dubioza

@Aco Pavlović Od materijala u šipci ili rundeli do gotove granate ima , u proseku, oko 100 raznoraznih tehnoloških operacija i bar 40 međuoperacijskih kontrola. Tolerancije su, na dimenzije, u stotima i sve mora da bude u toleranciji da bi sledeća operacija imala potrebne predmere što je uslov da ne bude škart i sam finalni proizvod odgovarajućih karakteristika. Tako je bar u preduzeću u kom radim. Nema ovde problema što se tiče hvaliteta, problem su plate. Skup proizvod sa puno rada, a mala plata u odnosu na rad.

Vlaja

Dva puta su ukazivali na nedostatake? Direktore, koja je vaša funkcija?

special image