• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Benzinska stanica za točenje "goriva budućnosti"

Izvor mondo.rs

Naftna kompanija Srbije (NIS) otvorila je danas u Novom Sadu prvu benzinsku pumpu za prodaju komprimovanog prirodnog gasa (CNG). Prezentovana i vozila koja idu na ovo gorivo.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je, zajedno sa generalnim direktorom Naftne industrije Srbije Kirilom Kravčenkom prisustvovao otvaranju CNG punionice na NIS petrol benzinskoj stanici "Novi Sad 10" na Sentandrejskom putu.

Tom prilikom održana je prezentacija vozila na pogonsko gorivo CNG, kako za putnička, kao i za teretna vozila.

Kompanija NIS je do sada prodavala komprimovani prirodni gas kroz sistem veleprodaje, a punionica na NIS petrol stanici u Novom Sadu je prva maloprodajna jedinica ovog energenta.

Komprimovani prirodni gas koristi se kao alternativno gorivo za sve vrste vozila, ali i kao važan energent u industriji. Smatra se gorivom budućnosti, kako zbog svojih ekoloških osobina, tako i zbog ekonomske isplativnosti.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko rekao je obraćajući se prisutnima da kompanija NIS namerava da širi svoju delatnost u tom pravcu.

Otvaranjem ove punionice NIS je već postao lider u inovacijama na tržištu Srbije uvrstivši u svoju ponudu i komprimovani prirodni gas, a u planu je da do 2020. godine ima maloprodaju CNG-a na 20 benzinskih stanica širom Srbije.

"Drago mi je da je Naftna industrija Srbije prvu maloprodajnu stanicu za točenje CNG-a otvorila u Novom Sadu. NIS od danas omogućava Novosađanima, i naravno ljudima koji dolaze u Novi Sad, da toče novi energent koji je efikasniji, ekononomičniji i koji daje poseban značaj u oblasti zaštite životne sredine. Drago mi je da smo parneri Naftne industrije Srbije i što u saradnji i sa drugim renomiranim kompanijama, partnerima u ovom procesu kao što su 'Fijat Krajsler Automobili Srbija' i 'Iveko', vlada dobra sinergija koja je posebno značajna i dobra za celokupnu privredu Srbije", rekao je Vučević.

Reagujuć na polemike oko visokih zvanica koje prisustvuju otvaranju benzinske stanice, Vučević je rekao da smatra da je prirodno da gradonačelnik prisustvuje otvaranju pumpe CNG gasa, pogotovo ako je u pitanju prva takva benzinska stanica u zemlji.

ŠTA JE CNG?

Zbog svojih ekoloških osobina i odličnih perfomansi koje pruža vozilima i ekonomske isplativosti, CNG gas mnogi smatraju gorivom budućnosti.

CMG gas je prirodni gas koji se komprimuje (sabija) pod pritiskom, a glavni sastojak je metan koji u poređenju sa ostalim derivatima ima najmanji koeficijent emisije ugljendioksida po jedinici oslobođene energije, što značajno doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha.

Zbog svojih karakteristika i pozitivnog uticaja na životnu sredinu CNG gasa se sve više koristi kao gorivo za vozila javnog prevoza, pa tako u Madridu više od 800 autobusa kao korivo koristi upravo taj gas.

Jedna od prednosti ovog gasa je i cena, a kako je rečeno ovom prilikom, ukoliko se kupi gas za 1.000 dinara automobilom se može preći oko 250 kilometara, dok za istu cenu vozila na običan benzin prosečno prelaze oko 95 kilometara.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MaliArsic

A kad uvode akcizu na CNG? Umesto subvencija za koriscenje ekoloskih vozila, mi dobijamo takse za ugradnju, nepotrebne ateste i na kraju akcize za gorivo koje cuva prirodu. Ako hoces prirodu da cuvas, a pri tome da se vozas jeftino, moras sve to i da platis...

special image