• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarka i Statistika različito o broju ćata

Izvor Fonet

Ministarka za državnu upravu kori Udovički tvrdi da je broj zaposlenih u javnom sektoru smanjen za 15.500 a poidaci Zavoda za statistiku da je uvećan za 61.000 od januara 2014..

Broj radnih mesta na neodređeno vreme u javnom sektoru je od januara 2014. do juna ove godine smanjen za oko 16.000, dok je na određeno vreme uvećan za oko 4.500, saopšteno je danas iz kabineta ministra državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Da je bilo povećanja - sve bi palo u vodu

Da je broj zaposlenih stvarno porastao za 61.000, rashodi za zarade bili bi uvećani za minimum 45 milijardi dinara, ili oko 1,15 odsto BDP, što bi u potpunosti neutralisalo efekat smanjenja zarada za 10 odsto i ugrozilo jedan od stubova temeljaca dogovora sa MMF, objašnjava se u saopštenju.

Uključujući i javna komunalna preduzeća u opštinama i gradovima, koja su obuhvaćena Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, broj

zaposlenih na neodređeno i određeno je smanjen za skoro 15.500.

Međugodišnje smanjenje rashoda za zarade od 11,4 odsto ukazuje da se broj zaposlenih u budžetskom sektoru države smanjio za 2,5 odsto, dok je preostalo smanjenje posledica smanjenja zarada u javnom sektoru za 10 odsto, navodi se u saopštenju.

Rashodi za zarade su, kako se objašnjava, jedan od najpouzdanijih indikatora kretanja broja zaposlenih.

Procena do koje je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave došlo, analizirajući kretanje rashoda za zarade, u velikoj meri se poklapa i sa analizom Fiskalnog saveta, objavljenom u mesečnom izveštaju za avgust.

Broj zaposlenih na neodređeno vreme manji je u svim resorima, kako centralnog, tako i lokalnog nivoa države.

Smanjenje broja zaposlenih na neodređeno posledica je, pre svega, prirodnog odliva, a zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, velika većina tih radnih mesta nije opet popunjena.

Iz kabineta Udovički se demantuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, prikupljeni kroz Anketu o radnoj snazi, prema kojoj je broj zaposlenih u državnoj upravi, socijalnom osiguranju, obrazovanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti uvećan za 61.000 od početka 2014. godine.

Razlog ovome je, tvrdi se u saopštenju, to što podaci iz Ankete za 2014. godinu još uvek nisu revidirani, a to je uobičajena i neophodna praksa u statistici, s obzirom da se metodologija često menja, što je i ovde slučaj.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

brani nešto što nije istina,mora da opravda svoju platu

Gagi

Smorili su vise sa javnim sektorom,svima je jasno da nema nikakve zelje ni volje za reformom javnog sektora tako da cela ova prica o smanjenju broja zaposlenih postaje tragikomicna.

special image