• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladi, idite na praksu i nametnite se poslodavcu

Izvor Tanjug

Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji veoma je visoka i iznosi 43,1 odsto, a među ključnim razlozima za takvo stanje je nedostatak radnog iskustva i prakse, rečeno je danas na skupu "Nezaposlenost mladih - od želje do karijere

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je da su upravo mladi oni koji najviše mogu i moraju da urade za pronalaženje svog posla jer, kako je istakao, niko nema moralno pravo da čeka državu da mu u potpunosti reši problem.

Sa 30 traže prvi posao

Milanović je navela da je nezaposlenih starosti do 30 godina 118.614 osoba od kojih 63,8 odsto traži prvo zaposlenje. Ona je rekla da mladi u proseku čekaju oko dve godine na posao, čime ulaze u kategoriju dugoročne nezaposlenosti koja podrazumeva period nezaposlenosti duže od godinu dana. Milanović je, međutim, ukazala i na jedan ohrabrujući podatak da je učešće mladih na evidenciji NSZ u septembru ove godine smanjeno za 5,3 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

"Moramo da se zapitamo šta poslodavac želi od nas, šta treba da ponudimo da budemo prepoznati kao ozbiljan kandidat", istakao je Verbić, koji smatra da je ključni razlog što mladi ne dobijaju posao to što nemaju praksu.

Ministar je istakao da oni završe škole i fakultete, a da se nikada nisu susreli s realnim životnim problemima.

"Na poslodavca ne ostavlja utisak samo završen fakultet ili neka druga škola", naveo je Verbić dodajući da se mladi moraju više angažovati, ići na kurse i steći neformalno obrazovanje.

Ministar je istakao da država treba posebno da pomogne mladima koji žele da pokrenu sopstveni biznis kako bi se brže razvijali i što pre bili u situaciji da zaposle još nekog.

Predstavnik Nacionalne službe za zapošljavanje Neda Milanović rekla je da je nezaposlenost mladih do 30 godina problem savremenog tržišta rada i u razvijenim i manje razvijenim zemljama Evrope i sveta.

Ona je ukazala da je u Srbiji veoma visoka stopa nezaposlenosti mladih i da je dvostruko veća u odnosu na nezaposlenost opšte populacije, precizirajući da ona iznosi 43,1 odsto.

"Stopa zaposlenosti kod mladih je niska i iznosi 15,7 odsto", dodala je Milanović.

Ona je rekla da je na evidenciji NSZ registrovano 186.000 nezaposlenih mladih i njihovo učešće 25,3 odsto u ukupnoj nezaposlenosti.

Predsednik Saveta za zapošljavanje Skupštine grada Beograda Dragomir Petronijević rekao je da Grad Beograd uveo sistem BG prakse u okviru koga svake godine više od 600 studenata ima priliku da stekne radno iskustvo u državnim institucijama i ustanovama, kao i privatnim firmama.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neko iz mase

Ma ne ssss....... "Na poslodavca ne ostavlja utisak samo završen fakultet ili neka druga škola" Da, dekolte do pupka, spremnost za volontiranje minimum 10 godina a posle spremnost da radiš za minimalac u najboljem slučaju...

Srdjan

Danas ko jos vjeruje u pemziju je budala. Svaki dinar koji zaradite ostavljaj te sa strane jer doce vreme kad ce te moci pokrenuti neki svoj posao e u tome je nasa byducnost a ne u penzijama

Ivan

Verbicu a kako ovi po strankama i bez prake dobijaju posao? :)

special image