• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen Zakon o ulaganjima uprkos rezervi Komisije

Izvor MONDO/Agencije

Skupština Srbije usvojila je Zakon o ulaganjima, kojim se izjednačavaju domaći i strani ulagači i unapređuje investiciono okruženje. Komisija za zaštitu konkurentnosti stavila ozbiljne primedbe.

U

Zakon predviđa da Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza i Nacionalna agencija za regionalni razvoj prestaju sa radom najkasnije u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno na dan početka rada Razvojne agencije Srbije.

Savet će činiti ministar nadležan za poslove finansija, ministar nadležan za poslove rada i zapošljavanja, predsednik Privredne komore Srbije i direktor Razvojne agencije Srbije.

Radom ta dva organa treba da se stvore uslovi za jasniju podelu odgovornosti za predlaganje, sprovođenje i kontrolu sprovođenja politika Vlade Srbije.

Zakonom se garantuje sloboda ulaganja i jemče prava stranim i domaćim ulagačima po najboljim standardima međunarodnog investicionog prava, uređuje institucionalni okvir za efikasnost pružanja usluga imalaca javnih ovlašćenja ulagačima.

Posle brojnih primedbi na član 24. tog zakona, koji je predviđao da se na podatke i informacije koje su državni organi saznali u toku pregovora i vođenja postupka primenjuju odredbe zakona kojim se uređuju informacije od javnog značaj, s tim što po zahtevu za davanje informacija o tim podacima u vezi sa ulaganjima postupa Vlada, Ministarstvo je usvojilo amandman zaštitnika građana Saše Jankovića.

Usvajanjem amandmana taj član sada kaže da se pristup informacijama od javnog značaja u oblasti ulaganja ostvaruje u skladu sa zakonom kojim se uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

OZBILJNE PRIMEDBE ZBOG ZAŠTITE KONKURENTNOSTI

Komisija za zaštitu konkurencije je pre usvajanja zakona saopštila da je "duboko zabrinuta" zbog pojedinih odredbi Predloga zakona o ulaganjima čija primena bi mogla da ugrozi, ili čak i onemoguće sprovođenje njenih nadležnosti.

Amandmanima koje je na predloženi zakon Komisija dostavila Skupštini Srbije ukazano je bi primena takvih zakonskih rešenje imala negativne efekte ne samo na sprovođenje Zakona o zaštiti konkurencije već i na interese ulagača.

Izuzeće kao u slučaju NBS

Komisija je uložila amandman i na odredbe Predloga zakona o ulaganjima kojima se budućoj Razvojnoj agenciji Srbije daju ovlašćenja da preduzima mere ako ulagač nije zadovoljan postupanjem Komisije. Od primene te odredbe su izuzeti postupci za koje je nadležna Narodna banka Srbije, pa Komisija traži takvo izuzeće i za postupke koje ona vodi.

Komisija je istakla da su Zakonom o zaštiti konkurencije utvrđeni rokove u kojima je Komisija dužna da postupa i oni se ne mogu menjati ni zakonom o ulaganjima ni bilo kojim drugim zakonom.

Kako je ocenjeno, primena odredbe Predloga zakona o ulaganjima, koja Komisija nalaže hitnost u postupanju po zahtevima ulagača, značila bi povredu Zakona o zaštiti konkurencije, koji je "leks specijalis", ali bi mogla i da ugrozi kvalitet postupaka koje vodi Komisija.

"Svi učesnici na tržištu, posebno kada je u pitanju materija prava konkurencije i njene zaštite, moraju da imaju obezbeđeno pravo na jednak tretman pred Komisijom, jer bi u suprotom bili ugroženi ne samo ciljevi Zakona o ulaganjima, već i ciljevi Zakona o zaštit konkurencije", upozorio je Savet Komisije za zaštitu konkurencije.

Komisija smatra da svi ulagači treba da imaju isti tretman kako ne bi napuštali tržište Srbije zbog toga što su njihova prava ugrožena ili "manje vredna".

O Predlogu zakona o ulaganjima završena je načelna rasprava u Skupštini Srbiji.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image