• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakvu su nam korist doneli hipermarketi: NIKAKVU?!

Izvor mondo.rs

Srbiji “hipermarket revolucija” nije donela korist – ni potrošačima, ni malim poljoprivrednim proizvođačima, već je pojedincima obezbedila monopolske pozicije, ocenjuju ekonomisti.

 Hipermarketi Srbiji nisu doneli manje cene Izvor: MONDO/Lana Stošić

Direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović izjavio je da otvaranjem hipermarketa u tržišta za inostrane trgovinske kompanije u Srbiji nije postignut očekivani cilj.

“Primarnim proizvođačima nije doneta dostupnost potrošača i tržišta, niti je zbog veće koncentracije na tržištu maloprodaje došlo do smanjenja cena.

Došli smo u situaciju da su cene poljoprivrednih proizvoda niže nego u regionu, a hrane na polici više nego u okruženju. Posebno zabrinjava to što je srpskih proizvoda sve manje u radnjama”, rekao je Šagovnović za “Politiku”.

Zbog toga je Ekonomski institut predložio Ministarstvu trgovine da zajednički uspostave savremeni sistem za praćenje cena hrane.

“Imamo veliki problem da sagledamo cene hrane od primarne proizvodnje do krajnjeg potrošača. Zato smo predložili projekat koji bi praktično bio sistem za praćenje cena životnih namirnica”, rekao je direktor Instituta.

Poslednje analize Ekonomskog instituta pokazuju da su cene od 2006. do 2012. znatno rasle u maloprodaji i to praktično u svim kategorijama. Za 60 odsto uvećena je cena svinjskog mesa, za 83 odsto jabuka i pilećeg mesa, a krompira za 87 odsto, pasulja za 106, a mleka za čak 119 odsto, dok su za to vreme domaći poljoprivredni proizvodi dodatno izgubili na vrednosti.

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da će se za desetak godina cene hrane u Srbiji potpuno izjednačiti sa evropskim a da ćemo tada, nažalost imati nultu domaću proizvodnju. To će se dogoditi, kaže, zato što su se sve politike kreirale tako da idu u prilog krupnom kapitalu.

“Ako na to dodamo i broj preduzetnika i njihovih zaposlenih u sektoru trgovine koji su bili prinuđeni da zatvore radnje, jasno je kolika je korist od otvaranja stranih lanaca, šoping-molova i megamarketa. Po gruboj računici, za poslednjih sedam godina, oko sto hiljada njih je prestalo da radi”, kaže Zdravković za “Politiku”.

Komentari 33

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NikolaBG

Doneli su odlicnu korist miskovicu i ostalim lopovima

milos

to ste svi vi znali jos prije nego sto su marketi usli na ovo trziste al svi se pravite naivni jer je neko uzeo i uzima debele pare od tih hipermarketa! oni odgovaraju samo krupnim kapitslistima! a zamislite koliko su malih radnji unistili i koliko su malih i srednjih proizvodjaca unistili! a sad se neki ko ekonomisti zacudjavaju kakav efekat su ostvarili hipermarketi i lanci trgovinaki! kad ste konacno toboz saznali zasto ne zabranite placanje 200-2000evra po bar kodu, privatne robne marke, placanje ulistzvanja, lifleta itd! mnogo se vi pravite naivni kolege ekonomisti!

62

klanovi forsiraju uvoz,a uništavaju našu poljoprivredu i privredu,jer dobijaju subvencije i na uvoz i izvoz od države

special image