• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najniža kamata od kad postoji evro!

Izvor MONDO/Tanjug

Ulazak evropske međubankarske kamate "euribor" u minus, odnosno na istorijski najniži nivo otkad postoji evro, za sve korisnike kredita u evrima signal je da će im rate biti niže, kažu ekonomisti.

To za državu znači mogućnost jeftinijeg zaduživanja, izjavio je danas profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

Grubišić je u izjavi Tanjugu rekao da je euribor prvi put na istorijskom minimumu, u smislu da je ušao u negativnu zonu, što nije bio slučaj od uvođenja evra kao valute, a prethodno je viđeno samo u slučaju libora - međubankarske kamate vezane za franak.

Za sve korisnike kredita indeksiranih evrima, a njim je najviše na domaćem tržištu, to je signal da će im mesečna rata biti nešto niža, poručuje Grubišić.

"Sa svakim padom euribora rata će postepeno padati. Međutim, to se neće dogoditi baš u ovom trenutku, već onda kada je to navedeno u svakom pojedinačnom ugovoru", rekao je Grubišić.

ISTORIJSKI NAJNIŽI NIVO

Inače, šestomesečni euribor, međubankarska kamatna stopa u evrozoni, ušla je u negativnu teritoriju i na dan 10. novembra, je iznosila minus 0,004 odsto, prema portalu euribor-rates.eu. Prema istom portalu, danas 12. novembra, euribor je pao na minus 0,006 odsto, dok se kod tromesečnog Euribora to dogodilo još proletos.

On je podsetio da neke banke rade usklađivanje sa ovom međubankrarskom kamatnom stopom dva puta godišnje, neke četiri puta...

"Zavisno od toga kakav ko ima ugovor, i da li je kredit vezan za tromesečni ili recimo šestomesečni euribor, rata će se usklađivati s njegovim kretanjem, ali zavisno od datuma usklađivanja koji je svima precizno naveden u ugovoru", objašnjava Grubišić.

Isto važi, dodaje, za privatne korisnike koji imaju takve ugovore, ali i za državu, koja sada dobija mogućnost da emituje evroobveznice i da refinansira dug nešto povoljnije - u evrima.

"Ovo je prilika da se refinansira dug da ne bude samo u dolarima, i da se smanji valutni rizik po tom osnovu, jer smo mi kao tržište prevashodno vezani za evro. Pokazalo se da je zaduživanje u trećim valutama, kao što je dolar rizičnije jer podrazumeva dvostruki valutni rizik", objašnjava Grubišić.

Prema njegovim rečima, kretanje evra prema dinaru je s jedne strane rizik jer država i građani zarađuju u dinarima. S druge strane, postoji i opasnost od gubitka usled nepovoljnog kretanja treće valute, odnosno odnosa dolara ili franka prema evru.

"Zato bismo sada mogli da izađemo direktno sa evroobveznicama nominovanim u evrima, umesto u dolarima kao što je bio slučaj do sada. Ovo je upravo prilika da se izbegne taj dvostuki rizik", rekao je on.

I ekonomista Ivan Nikolić ocenio je danas da će se svako snižavanje euribora, međubankarske kamatne stope u evrozoni, kod kredita indeksiranih u evrima u našoj zemlji odraziti na njihovo pojeftinjenje, odnosno, rate će biti niže.

Nikolić je Tanjugu rekao da je sa jedne strane dobro što su kamate niske, jer bi to trebalo da olakša zaduživanje u Srbiji i olakša položaj postojećih dužnika.

"Ali kada znamo da je to samo refleksija problema ekonomije EU, onda sa aspekta da to treba da bude faktor koji vuče našu ekonomiju, dolazimo do toga da je vrlo teško reći da li je to dobro ili loše", dodao je Nikolić.

Kako je naveo, ekonomija evrozone je u velikim problemima, ne samo zato što je u dugoročnoj stagnaciji, već prema najnovijim podacima, ni velikim ekonomijama kao što je Nemačka ne ide dobro.

Fokus je bio da se preko niskih kamata i jeftinog novca podstakne taj zamajac evropske privrede, ali su ciljevi bili jedno, a stvarnost drugo, pri čemu je dodatni otežavajući faktor migrantska kriza, ocenio je Nikolić.

Britanski list Fajnenšel tajms piše da je šestomesečni euribor ušao u negativnu teritoriju, jer je 10. novembra iznosio minus 0,004 odsto, dok se kod tromesečnog Euribora to dogodilo još proletos, što je za sve zajmoprimaoce povoljna vest.

Po logici stvari, banke koje u ugovorima o odobravanju kredita imaju klauzulu da kamatna stopa iznosi određeni procenat plus šestomesečni euribor, trebalo bi sada da izvrše umanjenje kamate za negativni euribor, što bi korisnicima kredita blago snizilo iznos mesečne rate, mada u praksi to nije uvek slučaj, piše Fajnenšel tajms.

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

sve trče pa se sapliću,od toga neće biti ništa dok neko ne tuži bankr

Macak

Neverujem IM AMA BAS NISTA,OPET NAVLAKUSA ZA NAROD DA HRLI U BANKE I UZIMA KREDITE.Pazljivo moj savet dalje od kredita,protezite se koliko je guber dug.

jox

kada su prvi put objavili za pad euribora zovem banku d vidim shta se deshava sa ratom kaze vasha rata je fixna nema veze sa tim...eto ti ga...a da treba da skochi onda bi i rata skochila...

special image