• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić o budžetu: Sve radimo da smanjimo javni dug

Izvor MONDO/Agencije

Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu, koji obuhvata i veće plate i penzije, smanjene garancije za javna preduzeća, ali i izdvajanja za otpremnine, predstavljen je u Skupštini Srbije.

Sve što radimo, radimo da zaustavimo rast javnog duga i staćemo na nivou ispod 80
odsto BDP, a 2018. idemo na nivo duga od 75 odsto i tada kreće trajno ozdravljenje Srbije i trajno smanjenje javnog duga, izjavio je večeras u skupštinskoj raspravi o budžetu za 2016. premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Javni dug, ne razumete ili se pravite da ne razumete, naravno da raste i rašće do 78-79 odsto BDP i sve što radimo radimo da zaustavimo njegov rast, koji je u vaše vreme bio galopirajući, rekao je Vučić u parlamentu, replicirajući poslaniku Nove stranke Zoranu Živkoviću.

Nikakav problem sa likvidnošću nemamo i sada se zadužujemo po tri puta povoljnijim uslovima, dodao je Vučić.

Na kritike Živkovića da Zakon o budžetu kasni, Vučić je rekao da je ovogodišnji u skupštinu stigao pre nego bilo koji od 2008 do 2012. godine.

Zaboravili ste da smo mi imali reviziju aranžmana sa MMF I da s njima moramo da uradimo budžet i da kao ozbiljna zemlja moramo da dobijemo i njihovu saglasnost, kazao je Vučić.

Na pitanje Živkovića kolika mu je međunarodna podrška, premijer je odgovorio da ga ona ne zanima, već ga interesuje samo podrška svog naroda i kakva je pozicija Srbije u svetu.

Mislim da je sada ona dobra i to će potvrditi otvaranje pregovaračkih poglavlja 14. decembra, ako do nje dođe. Ne bi bila dobra vest da se to ne dogodi, ali mislim da ćemo od EU dobiti tu nagradu, rekao je Vučić.

On je naglasio da se ponosi time što se izborio da mnoge kompanije dovede u Srbiju.

Pokušaću na 1.000 mesta, neumorno ću da radim iz dana u dan da ih dovedem još mnogo i da otvorimo 50, 100, 200 fabrika, poručio je premijer.

NAMENSKA INDUSTRIJA ŠIRI PROSTOR NA TRŽIŠTU

U Skupštini Srbije se raspravlja o predlogu budžeta za 2016 godinu i pratećim zakonima.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u skupštinskoj
raspravi da je namera države da novim tehnologijama srpska namenska industrija ubuduće pronalazi sve širi prostor na svetskom tržištu.

Namera nam je da podignemo domaću proizvodnju i zapošljavamo ljude u vojnoj industriji, poručio je Vučić.

On je ukazao da na tom polju Ministarstvo odbrane, uz posvećenost Bratislava Gašića, ima dobrih rezultata.

Za 15 dana stiže kompletna dokumenatcija za raketni odbrambeni sistem Nora i tri meseca kasnije idemo u njegovu serijsku proizvodnju, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ima snažan, ubitačan odgovor za sve one koji su hteli da nas dovedu u nezavidan položaj nabavkom balističkih raketa i odbraniće se od toga.

Ističući da želimo mir, premijer je naveo da će se u Srbiji proizvoditi snažnije oružje, koje će se sklapati u fabrici u Velikoj Plani, i da će u martu početi da se proizvodi oklopno vozilo "Lazar 2".

Uz veliku posvećenost već postojećih namenskih pogona u Užicu, Čačku i Lučanima, uskoro će biti otvorena nova fabrika u Uzićima kod Požege, gde država kupuje novi proizvodni pogon od 30 miliona evra, a Srbija će tu moći da proizvodi protivraketnu municiju, kazao je Vučić.

Vučić je najavio da pred kraj godine u zvaničnu posetu Srbiji dolazi turski premijer Ahmet Davutoglu sa velikim brojem biznismena zainteresovanih za ulaganja u banje Srbije, gde će graditi velnes i spa hotele.

On je dodao da bi uskoro Srbija trebalo da zaključi novi ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za podršku malim privrednicima od 10.000 evra za početak posla, umesto dosadašnjih 5.000, a to će finansirati država.

Ako iz toga izvučemo 5.000 novih privrednika, biće to važan rezultat, ocenio je on.

Govoreći o transparentnosti budžeta, Vučić je ukazao da se u njemu ništa ne krije, da mora da postoji kontrola, ali i neka vrsta poverenja u državu, "jer ćemo 2016. deo investirora da izgubimo".

Premijer je ocenio da vlada ima dobre rezultate, a imaće još bolje, i poručio da će u narednih četiri-pet godina doći do dinamičnog rasta.

Kraći rok zbog MMF-a

Prema rečima ministra finansija, ove godine je budžet poslat poslanicima u kratkom roku, jer je to bilo "uslovljeno dinamikom pregovora sa MMF-om. "Svi smo u skraćenim rokovima sve uradili, pripremamo, diskutujemo i donosimo budžet", rekao je on dodajući da je vlada uspostavila stabilnost javnih finansija i makroekonomskog ambijenta. Vujović je dodao i da je kredibilitet politike vlade potvrđen potpisivanjem aranžmana sa MMF, a podržan je i od strane Svetske banke, Evropske komisije, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je budžet za 2016. godinu planiran na osnovu očekivanja da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) dogodine iznositi 1,75 odsto, što će obezbediti bolji životni standard građana.

VUJOVIĆ: SRBIJU OČEKUJE UBRZANI OPORAVAK

 Ministar je rekao, tokom obrazlaganja Predloga zakona o budžetu za 2016, da Srbiju očekuje ubrzani oporavak, uz snažan zaokret u fiskalnom prostoru sa rezultatima boljim od očekivanih.

Vujović je govoreći pred poslanicima i ministrima, na čelu sa premijerom Aleksandrom vučićem koji je došao nakandno, poručio da je Srbija ove godine izašla iz recesije, da je prognoziran rast za ovu godinu od 0,8 odsto BDP-a, i to, kako je naglasio u najtežim mogućim uslovima nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.

Ministar finansija je naveo da je predlog budžeta za narednu godinu mnogo više razvojni nego što se može zaključiti na osnovu kapitalnih rashoda, ali da je takođe uvažena i socijalna kategorija.

"Predviđeni su instrumenti socijalne politike u vidu otpremnina, kako bi se obezbedilo nadoknađivanje na osnovu važećeg zakona ili ono što je predviđeno kolektivnim ugovorom", rekao je on.

Vujović je naveo da je priliv investicija prognoziran na 1,6 milijardi evra, a rast izvoza od 7,8 odsto, odnosno da će izvoz u ovoj godini iznositi 15,6 milijardi evra.

"Reforme ambijenta i pad cene nafte pozitivno su se odrazili na rast investicija, a povećan priliv doznaka umanjio je efekte fiskalne konsolidacije na potrošnju", rekao je on.

 Predlogom zakona o budžetu za 2016. predviđeni su prihodi od 997,4 milijarde dinara, a rashodi od 1.119 milijardi, dok je za plate zaposlenih predviđeno 184,28 milijardi dinara. Deficit će, kako je planirano, iznositi 121,8 milijardi dinara.

Vučić: Čestitam vam - prvi put posle 43 godine nema rebalansa

Premijer Alaksandar Vučić pohvalio se danas u Skupštini Srbije da u ovoj godini, prvi put, nakon 43 godine, Srbija nije imala rebalans budžeta, odnosno manje prihode i veće rashode od prvobitnog plana. "Prvi put smo imali veće prihode, a rashode smo smanjili. To je veliki uspeh i velika stvar i ja vama čestitam na tome", rekao je Vučić. On je dodao da ne može sa sigurnošću da obeća da neće biti rebalansa u narednoj godini, ali da će vlada gledati da ga ne bude. Vučić je rekao da Srbija prvi put ima javne finansije koje, istina, nisu još kao apoteka, ali da su blizu da to budu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je ranije da će rasprava o amandmanima uslediti u petak, te da veruje da će budžet za 2016. godinu biti na glasanju tokom vikenda i da će biti donet u zakonskom roku.

Predloženi budžet, kao i budžet za 2015. godinu, dobili su podršku Međunarodnog monetarnog fonda i predstavljaju ključni deo Programa koji istovremeno rešava problem deficita, ali i strukturne probleme koji taj deficit uzrokuju.

Usvojen zakon o budžetu za 2016. trebalo bi, prema planu, ubrzo da se nađe pred Bordom direktora MMF-a, od koga se očekuje da pre Božića po gregorijanskom kalendaru potvrdi Srbiji pozitivnu ocenu treće revizije zaključenog aranžmana.

Paralelno s tim aktom debatovaće se i o još 11 zakonskih predloga koji su na dnevnom redu osme sednice jesenjeg zasedanja.

Na novoj sednici će se raspravljati i o dopunama Zakona o Ustavnom sudu i Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije Projekta Beograd na vodi.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o akcizama i o budžetskom sistemu. Izmenama Zakona o akcizama predviđeno je povećanje akciza na gorivo i alkoholna pića od 2016. godine - akciza za olovni benzin će biti povećana sa 50 na 52,5 dinara po litru, a za bezolovni sa 50 na 54 dinara, dok će akcize na bezalkoholna pića biti veća za dva procenta.

Osnovni cilj predloženih izmena Zakona o budžetskom sistemu je uvođenje rodno odgovornog budžetiranja na svim nivoima vlasti, koje će jednako tretirati i žene i muškarce, a u tom zakonskom predlogu piše i da će zabrana zapošljavanja u javnom sektoru bez saglasnosti vlade važiti i naredne godine.

Komentari 148

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Savke

Tacno, sve radite da biste unistili narod... Smanjili ste plate, penzije, podigli sve zivo sto ste mogli da biste napunili budzet, samo sebi ne smanjujete nista, jos povecavate... To sto vi radite, moze i moje dete da radi... Stvarno je vidljiv napredak u drzavi, ali samo za vas na vlasti i oko vas...

DOTOR

Vidim , vidim dizete evro da bi smanjili dug .

Botovima svaka cast

Zaradili su svaku nrvu sendvica ej Srbijo moja tuzna je to prica..Kako su samo providni..

special image