• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godinu završavamo sa 500 miliona € rezervi više

Izvor Tanjug

Guverner Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković izjavila je da NBS i država Srbija završavaju godinu sa pola milijarde evra plusa u deviznim rezervama.

"Mogu sa zadovoljstvom da kažem da godinu završavamo sa pola milijarde evra plusa u deviznim rezervama Narodne banke Srbije i države Srbije. Tokom godine kupili smo 950 miliona evra, a prodali 450 miliona evra kako oscilacije na deviznom tržištu ne bi bile oštre", rekla je Tabaković u intervjuu za Radio Beograd 1.

Prema njenim rečima, centralna banka je značajnije intervenisala na deviznom tržištu samo tokom decembra, kada je došlo do prilagođavanja odluci američkih monetarnih vlasti (Fed) da posle devet i po godina povećaju kamatnu stopu.

"Srbija ima sreću da ima svoj rudnik zlata, da ima jedan RTB Bor, od koga je tokom ove godine Narodna banka kupila više od pola tone zlata", navela je Tabaković.

Podsetila je da je od avgusta 2012. godine, kada je ona preuzela funkciju guvernera, od RTB Bora otkupljeno ukupno 3,3 tone zlata, što znači da trenutno posedujemo više od 18 tona zlata u trezorima NBS.

"Takođe, aranžman sa MMF-om iz predostrožnosti, dakle bez povlačenja sredstava, jeste dobijanje kredibiliteta u međunarodnim relacijama bez troškova, u smislu plaćanja kamata, baš zato što vrlo odgovorno intervenišemo na deviznom tržištu gledajući da devizne rezerve države budu dovoljne da se pokrije najmanje sedam meseci uvoza robe i usluga", navela je guvernerka Tabaković.

Komentari 66

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Novosadjanin

Sns botovi sto ne komentarisete vest o bacenih 30 miliona eura za hotel stara planina koji je napustio falkenstajner.ko se obogatio od tih para sta mislite?

Psiha

Hahahahaha, pa ja ne verujem da ladno imam 117 minuseva na komentaru. :D Sta sve botovi rade, nije normalno. :D

Ja

@Psiha Stvarno ste dosadni. Smoriste sa komentarima i SNS botovi i vi opozicioni botovi.

special image