• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Efektiva" najavljuje blokadu banaka po Srbiji

Izvor Beta

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" najavilo je danas da će narednih dana organizovati blokadu rada banaka u nekoliko gradova u Srbiji jer je nezadovoljno što Vlada Srbije nije predložila mere kojima bi se olakšala otplata kredita

Akcija će biti sprovedena u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Jagodini, Kragujevcu, Ivanjici i Požegi.

U saopštenju "Efektive" navedeno je da će se korisnici kredita u švajcarskim francima okupiti na protestu u Beogradu 7. februara.

U Srbiji je u francima zaduženo oko 21.000 građana, koji imaju teškoće u otplati dospelih rata od sredine januara 2015. godine, kada je švajcarska valuta naglo ojačala posle ukidanja pariteta franka prema evru.

Vlada Srbije je formirala radnu grupu koja je predložila rešenje kako da se pomogne građanima koji su zaduženi u francima.

Predlog Ministarstva finansija je da banke određenim kategorijama dužnika ponude reprogram duga, pre svega samohranim majkama, onima koji su kredit koristili da kupe prvi stan i osobama sa invaliditetom.

Članovi "Efektive" su nezadovoljni predloženim rešenjima i njihov zahtev je da se omogući konverzija kredita u francima u evre po paritetu koji je važio na dan dobijanja kredita.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan Lazić

Da li je neko od vas raspolozen da ono što traži za sebe učini za drugog: 1. Imam uštedjenih 2000 Eur i želim da ih sada zamenim u CHF po kursu iz 2006. 2. Recimo da ste 2006 pozajmili prijatelju bez kamate 5.000 teško uštedjenih CHF danas bi sigurno prihvatili iznos u EUR po kursu iz 2006 bez obzira što ste mu pozajmili CHF? 3. Da je CHF devalvirao u odnosu na EUR i dinar ko bi tada snosio valutni rizik? 4. Traži se reindeksiranje u EUR na dan isplate kredita. Da li to podrazumeva i prihvatanje tadašnjih uslova i kamata na iste? Ako to tražite, sa razlikom u neplaćenoj a dospeloj kamati+glavnica iznos je gotovo isti. Naime svake godine kredita bili bi dužni još 4% na razlici u kamati. Što je za 10 godina više od 55%. Digitron je čudo. Konstatacija da niko nije video CHF već dinare je posebno interesantna. Da li ste za te dinare tog dana mogli da kupite isti iznos CHF? Naravno da ste mogli. Šta se time argumentuje ili dokazuje? Isto je bilo i sa kreditima u EUR. Pa onda možete i da tražite i konverziju u dinare na dan dobijanja kredita, ili bi to bilo providno? Toliko je jednostavno samo ako niste zaslepljeni pričom o prevari, banksterima, raznim zaverama i sl. A beše mala kamata... Teško je priznati da si se prevario. Ajde molim vas dajte mi neki odgovor na moja racionalna četiri pitanja i odustaću od trenutnog stava: valutni rizik je rizik, zato se tako i zove. Niste u pravu. Znam da vam je teško ali: 2008. godine 6 miliona porodica u USA i 3,7 miliona porodica u EU ostalo je bez krova nad glavom. Nema šale, novac je to što ste pozajmili a ti stanovi koje ste kupili nisu naši sve dok ih potpuno ne otplatite. Znam da sve ovo neće naići na odobravanje ali to je realnost i istina. Ili Lenjin, Staljin i svetska revolucija???

Zbunjeni

@Milan Lazić Odlicno receno i argumentovano. Slazem se da je tim ljudima tesko, i ako neko moze da ih zastiti onda je to drzava, nikako banke. Ni drzava nije u obavezi, ali ako vec moralisu i propagiraju socijalnu odgovornost, neka nadju resenje. Ionako smo, kako kazu u neverovatnom suficitu.

Rasulo

Ko su ovi ljudi iz Efektive sta su po struci... Jesu svojom voljom uzeli kredite i potpisai ugovore ?! Jesu !!! Onda neka iste i otplacuju da li ih je neko naterao na to !!! Najbolje da sada mi svi gradjani platimo za njih!

special image