• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preko listića plate se naplatilo 5.000 radnika

Izvor MONDO/Agencije

Za više od 5.000 radnika, koji su koristili institut obračuna zarade, popularnog "platnog listića"m kao izvršne isprave zaključno sa julom, isplaćeno je 158,9 miliona dinara.

 Aleksandar Vulin - Institut platnog listića funkcioniše, radnici se naplatili preko suda Izvor: Ilustracija MONDO
Izvor: Ilustracija MONDO

"Više od 5.000 radnika je na ovaj jeftin i brz način dobilo svoj novac, koji drugačije možda ne bi dobili ili bi dobili znatno sporije", , izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin na okruglom stolu "Efekti i problemi u primeni obračuna zarade kao izvršne isprave", održanom u Palati Srbija.

Na strani radnika

Vulin je istakao da je ovaj institut potpuno na strani radnika, te da se primenjuje u okviru Zakona o radu, a predviđen je poslednjim izmenama. "Kada je donet novi Zakon o radu, postojalo je nepoverenje, kao i sumnja u dobre namere i rešenja. Ali sada vidimo da se ti strahovi nisu obistinili", zaključio je on.

Prema rečima resornog ministra, povećava se i brzina i količina zahteva koji radnici iznose pred sudovima, a od 2014. godine, ovaj institut ostaje poznatiji.

Ilustrujući koliko je ovaj institut zaživeo, Vulin je rekao da je u 2014. Inspekcija rada imala 30.226 inspekcijskin nadzora, a u 2015. broj nadzora je povećan za 16 odsto, na više od 35.200.

Međutim, navodi on, broj rešenja koja su se izdavala za isplatu zarade nije rastao. U 2014. godini ukupan broj inspekcijskih rešenja za isplatu propuštenih zarada je činio 52 odsto od svih izdatih rešenja, a u prošloj godini taj broj pada na 39 odsto.

"To ne znači da su poslodavci masovno počeli da isplaćuju zarade, već da su radnici prepoznali ovaj institut i počeli direktno da se obraćaju sudovima, ne čekajući inspekciju rada", objasnio je Vulin.

Ministar je naveo da niko ne može da bude srećan što taj institut postoji, jer, kako je naveo, sve dok postoji mehanizam da tražite da vam isplati zarada, to nije dobro.

"Ako postoji takav mehanizam, to znači da se isplaćivanje zarade ne podrazumeva. Nažalost, kod nas taj problem postoji, ali je ovim institutom smanjen", konstatovao je Vulin.

Nakon poslednjih izmena srpskog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, više nije neophodno dokazivati pred sudom da vam poslodavac duguje za neisplaćene zarade.

Da bi se pokrenuo postupak prinudne naplate, dovoljno je podneti obračun zarade. Bez sudskog postupka, procedura je efikasnija a i smanjen je prostor za dužnika da sakrije sredstva kojima raspolaže, objašnjava se na sajtu Programa za pravne i pravosudne reforme.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Zato je verovatno palo 5000 otkaza,tih ljudi,jer znam da kod privatnika,ako ga tuzis,ne gine ti otkaz. Zato treba,te iste poslodavce koji ne isplate platu kazniti papreno i bez izuzetaka,jedino tako ce razmisliti da li ce sledeci put,zbog neisplacene plate popiti ogromnu kaznu

special image