• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državne plate su za ćate- ne važe u JP, NBS, RTS..

Izvor Tanjug

Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji se upravo usvaja u Skupštini Srbije, ne odnosi na javna preduzeća, NBS i zaposlene u javnim medijskim servisima. Zašto, objasnila je resorna ministarka Kori Udovički.

Plate u javnim preduzećima uređuju se boljim korporativnim upravljanjem i boljom kontrolom, bio je danas odgovor potpredsedice Vlade Srbije Kori Udovički na zamerke opozicije.

Udovički, koja je i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, rekla je da je tačno da mora da se uvede red u javna preduzeća, "koja su “rak rana” u Srbiji", ali da bi Vlada Srbije bila daleko neodgovornija kada bi donosila mere koje taj problem neće rešiti.

O lažljivom psu i radu na Božji dan

U raspravi je bilo i oštrih reči, pošto je poslanik iz redova SDS, Blagoje Bradić, u jednom momentu rekao poslaniku Marjanu Rističeviću (SNS) da "laže kao pas", jer se osetio prozvanim kada je Rističević uputio kritike protiv jednog direktora RFZO u Nišu. Poslanici DS i SDS su na početku sednice tražili obrazloženje zašto se radi i nedeljom i to od 17 sati, navodeći da nedelja nije pristojno vreme za rad.

"“Ovim zakonom se ne regulišu plate u javnim preduzećima. Kada bi to radili išli bi dalje u centralnizovani sistem, a ne bliže nekoj uređenoj zemlji"”, rekla je Udovički u raspravi o amandmanima na taj zakonski predlog.

Javnim preduzećima, prema njenim rečima, treba da se upravlja kao da su tržišna, što i jesu, i koja moraju da imaju odličan nadžor države i građana.

Prethodno su poslanici DS i SDS kritikovali što se predloženi zakon ne odnosi na javna preduzeća, NBS i zaposlene u javnim medijskim servisima, navodeći da su javna preduzeća oblast koja najviše zahteva red.

Ocenili su i da je predloženi zakon deo demagogije vladajuće većine, te da mora biti povučen iz procedure.

Odgovor im je stigao od zamenika šefa poslanika iz redova SNS, Aleksandra Martinovića, koji je rekao da je upravo demagogija bila glavna karakteristika starog DOS-a, a sada i novog.

Poručio im je da su upravo oni bili u obavezi da takav zakon donesu još pre 10 godina, ali da im nije politički odgovaralo da postoji zakon koji bi omogućio zaposlenima u javnom sektoru da za isti rad, iskustvo i obrazovanje primaju istu ili približno jednakku platu.

"“Nije im odgovaralo, jer su na svake izbore išli pobediti pošto poto, bez obzira kakve će to ekonomske polsedice imati po državu. Ono što novi DOS neće da shvati, to je da je javni sektor u ovom zakonu definisan po standardima SB i MMF. Po tim standardima javna preduzeća ne spadaju u javni sektor"”, objasnio je Martinović.

On je poručio da je vlada Aleksandra Vučića imala hrabrosti da predloži ovakav zakon, za razliku od novog i starog DOS-a, iako su znali da je on neophodan.

“Mi sad uređujemo sistem, on ne može da se uredi samo jednim zakonom i preko noći. Ovo je krovni zakon koji će nam omogućiti da imamo ono što su zaposleni u javnom sektoru godinama tražli, a bivši režim im nije dozvoljavao”, istakao je Martinović.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pablo

Kaze covek "ovo je krovni zakon" Nije ni cudo sto nam je ovako, kad nam ovi kucu zidaju od krova.

Милан

Некако ми је довољно што сам прочитао да је и ММФ похвалио овај закон па да знам о чему се ради. С друге стране, колико ми смање плату (мада АВ пре неки дан изјави да више неће бити смањивања већ само повећања) толико ћу да смањим рад

Bigi

Sve može samo im nedirajte javna preduzerca, jer kako ce inace bez njih napuniti partijske i funkcionerske džepove. A ti narode cuti i placaj... sramota .

special image