• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Devizne rezerve pale 253 miliona evra

Izvor Fonet

Devizne rezerve kod Narodne banke Srbije su na kraju februara iznosile 9,85 milijardi evra, što je 253 miliona manje nego pre mesec dana, i obezbeđivale su pokrivenost novčane mase od 252 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga.

Kako je saopštila NBS, neto devizne rezerve (samo NBS, bez obavezne rezerve komercijalnih banaka) su na kraju februara iznosile 8,24 milijarde evra.

Smanjenje ukupnih rezervi NBS je u najvećoj meri rezultat smanjenja devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 109,3 miliona evra, što je regulatorne mere koju je NBS sprovela u cilju podrške rastu kreditne aktivnosti.

Intervencijama NBS na međubankarskom deviznom tržištu ostvaren je odliv od 190 miliona evra, od čega se 110 miliona odnosi na intervencije realizovane poslednja dva dana januara, dok se 80 miliona odnosi na neto prodaju deviza realizovanu u februaru.

Uspešnim upravljanjem deviznim rezervama NBS je ostvarila priliv deviza. Po tom osnovu, kao i po osnovu kamata, donacija i ostalih priliva, devizne rezerve su povećane za 109 miliona evra, što pokriva više od polovine odliva po osnovu deviznih intervencija.

Dinar je u februaru nominalno depresirao prema evru za 0,2 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 110 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

GanDra

Zar ne bese u januaru ili pocetkom februara bas isto toliki suficit?? Neko je to pricao, bese vrlo visok covek i na onoj televiziji sa pretplatom?

special image