• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galenika ide na tender, za PKB se još ne zna

Izvor MONDO/Agencije

Javni poziv za privatizaciju Galenike trebalo bi da bude raspisan za desetak dana, a šta će biti sa Poljoprivrednom korporacijom Beograd znaće se mođžda za mesec dana, rekao ministar Željko Sertić.

Ministar privrede Željko Sertić, kaže da država već kontaktira sa zainteresovanim multinacionalnim kompanijama za kupovinu Gelenike.

Za Železaru "pitaju" samo Kinezi

Za javni poziv za privatizaciju Železare Smederevo, koji je i dalje otvoren, do sada su interesovanje pokazali samo Kinezi, kaže ministar. Ako sve bude po planu, ugovor o privatizaciji smederevske čeličane bude potpisan u aprilu. "S Kinezima smo napravili dogovor, to je objavljeno i nije nikakva tajna. Sa druge strane, imali smo i obaveze kada je reč o međunarodnim konvencijama i pravilima da poziv za privatizaciju bude javan i mi smo taj poziv objavili, pa mogu da se jave svi zainteresovani", rekao je Sertić.

"Zainteresovani smo da nađemo strateškog partnera za Galeniku, i da vidimo ko će nam se sve javiti. Sada imamo kontakte sa nekoliko velikih međunarodnih firmi koje su u prethodnom periodu izrazile spremnost da sarađuju sa državom u procesu privatizacije", rekao je Sertić novinarima nakon obilaska fabrike Plamen u Inđiji.

Sertić je podsetio da nekadašnji farmaceutski gigant ima ogromne dugove iz prošlosti, koji su ozbiljan teret, iako Galenika danas dobro radi.

"Naš zahtev je da se sa strateškim partnerom uđe u zajedničko vraćanje komercijalnih kredita bankama, što je iznos od preko 50 miliona evra. Galenika još duguje i više od 120 miliona državnom sektoru koje mi možemo u procesu privatizacije da otpišemo, ali nam je interes da država dobije određeni deo sredstava koliko je to moguće", objasnio je ministar.

U svakom slučaju, dodaje on, kredite koje država obezbedi kako bi Galenika mogla da funkcioniše, moraju da posluže da se iskoristi ono dobro što kompanija - licence prema ruskom, ali i domaćem tržištu, radna snaga, oprema, prostor...

ODLUKA O SUDBINI PKB-A ZA TRIDESETAK DANA

Još nije doneto konačno rešenje o sudbini Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB), iako se vode razgovori o tome, izjavio je ministar. navodeći da odluku o PKB-u očekuje za oko 30 dana.

Sertić je, podsetivši da na prvom pokušaju za privatizaciju PKB-a nije bilo zainteresovanih iako je cena bila 50 odsto vrednosti imovine, uz 100 odsto vrednosti zaliha, opreme i materijala, sada ostala mogućnost za strateško partnerstvo ili spuštanje cene na 30 odsto vrednosti imovine, plus 100 odsto vrednosti zaliha, opreme i materijala.,

"Trenutno razgovaramo oko budućeg statusa PKB-a na relaciji Vlada Srbije - Ministarstvo privrede - Grad Beograd. Još nije doneto konačno rešenje, a u narednom periodu ćemo, recimo za tridesetak dana, imati konačnu odluku vezano za sudbinu tog preduzeća", objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, to mora da podrazumeva i definisanje promena i pravne odluke koja će omogućiti da kompanija nastavi da funkcioniše i posle 30. maja.

Sertić je još jednom podvukao da se neće ići sa novim zahtevom za produženje rokova kada preduzeća u restrukturiranju ostaju bez zaštite od poverilaca.

"Bez obzira na izbore, promena zakona neće biti, a nakon 30. maja nijedna firma neće imati zaštitu države od poverilaca", zaključio je ministar privrede.


Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MMMM1

Loše odluke ove MMF-EU Vlade, koštaće nas u budućnosti zapanjujuće mnogo. 70 godina se ulagalo u PKB, a ta kompanija je od vitalnog znacaja za proizvodnju hrane beogradjana i gradjana Srbije.

Goblin

Vidite vi to, kad treba da se povecaju plate oni cekaju da prodju izbori i da se formira vlada. A kad treba da prodaju nesto onda ne mora da se formira nova vlada.

BiP u NAMERNOM STE?AJU

A Serti? ide ?orku, ?im padne ova vlast!

special image