• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Preduzetnica mora biti bar za trećinu više"

Izvor Beta

Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da od ukupnog broja preduzetnika 30 odsto čine žene, a da je plan da u narednih pet godina taj broj dostigne i 40 odsto.

Ona je na regionalnoj konferenciji o ženskom preduzetništvu Srbije i Srpske rekla da u Srbiji im 51,6 odsto žena, ali da su za 20 odsto manje zaposlene od muškaraca i za jednu trećinu manje plaćene.

"Žene u Srbiji u preduzetništvo kreću iz nužde, a cilj je da posao pokrenu zato što to žele i zato što su se za to školovale", rekla je ona.

Lafarž daje zemljište

Na konferenciji će biti predstavljen konkurs kompanije Lafarž BFC Srbija za dodelu zemljišta u njenom Biznis parku u Beočinu preduzetnici iz Srbije ili Republike Srpske s najboljim biznis planom za početak ili proširenje posla.

Prema njenim rečima, u Srbiji je stereotip da žene preduzetnice nemaju porodicu, jer podaci pokazuju da je 90 odsto njih udato.

Mihajlović je podsetila da je Vlada Srbije 2016. godinu proglasila godinom preduzetništva i da je za podsticaje izdvojila 16,5 milijardi dinara od čega je jedna trećina namenjena ženskom preduzetništvu.

Ona je navela i da je Vlada Srbije sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) dogovorila iznos od 20 miliona evra za projekte ženskog preduzetništva.

Potpredsednica vlade pozvala je žene da konkurišu za projekte za početak biznisa, ali i za unapređenje poslovanja.

Kako je dodala, ukoliko se žensko preduzetništvo bude intenzivno razvijalo u narednih pet godina, to bi moglo da utiče na povećanje privrednog rasta za nekoliko odsto.

Na skupu učestvuju preduzetnice, predstavnici 60 stranih i domaćih kompanija, vlada Srbije i Republike Srpske, Narodne banke Srbije, udruženja privrednika, međunarodnih organizacija, stručnjaka i nevladinog sektora.

Teme konferencije su stanje i perspektiva ženskog preduzetništva, finansiranje i kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, samozapošljavanje i unapređenje poslovanja malih i srednjih preduzeća u vlasništvu žena.

Organizatori skupa su Centar Spektar, Korak dalje, Centar za mame i Jelek, a održava se pod pokroviteljstvom vlada Srbije i Srpske.


Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Iledan

Ako neko objasni kako da se plati porez zemlji na izdatu fakturu i racun dok covek kome je posao uradjen ne mora da plati u narednih godinu dana(a i kad prodje period i on ne plati onda na sud pa da se teretimo dok necrke neko) kako neko da plati porez kad nije primio naknadu za uradjen posao? Silni neki troskovi, da otvoris firmu 2000 potpisa odobrenja papira, kad krenes ne dobijes ni prvu zaradu, a vec ti traze porez na sve zivo. Ne daj Boze da krenes neku proizvodnju sto nema rezultat odmah, slucajno neki dugotrajniji rad(dva, tri meseca, ne mora vise) ti ces na prosjacki stap. Za sve stimulacije sto kao nude traze mi garancije da to sto radim ima rezultat i da ce se sigurno desiti, a najolje bi bilo i kad bi neka strana firam stala iza mene, pa onda mi oni i ne trebaju. Pa kao trebam da imam radniek odredjeni broj, pa za njih porez, i sve ostalo, anemas zaradu od cega sve to da placas? A oni pricaju preduzetnice, na lotou da dobijem iscedili bi me za 6meseci. Kakve preduzetnice, preduzetnici, ako sklopim dogovor sa nekim iz inostranstva on ne moze da me plati, jer naplata samo u dinarima, ali zato porez obavezno da se plati. Sta kazu eksperti kako to da se izvede?

Предузетница

Може Зоко, само ми смисли бизнис у коме могу да поплаћам порезе,таксе и да ми остане макар 40 000 дин. да преживљавам! Треба човек да изврти две хиљаде евра, да би му остало нешто кад поплаћа вас ваћароше из државе! Што кажу Црногорци, "Боље џаба сједет, но џабе радит"! Ови људи су као пали са Марса, цео живот им капље плата из буџета, радили не радили, и позивају на предузетништво жене којима ни накнаду за породиљско не исплаћују на време...

Luna

@Предузетница BRAVO!!!

special image