• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratari se opametili, pa i pšenica bolje rodila

Izvor Tanjug

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević-Bošković, izjavila je da će ovogodišnji rod pšenice u Srbiji, čija je žetva pri kraju, biti odličan i iznositi tri miliona tona, što je 20 odsto više nego lani.

Bogosavljević-Bošković je prilikom obilaska žetvenih radova u ataru sela Idvor u opštini Kovačica rekla da je htela i lično da vidi kako teku ti poslovi i lično uveri u dobre vesti.

Kako je navela, te vesti su da je ovogodišnji rod pšenice izvanredan.

"Procenjuje se da će sa oko 600.000 hektara, na koliko je pšenica bila zasejana, ove godine biti poženjeveno više od tri miliona tona pšenice", kazala je Bogosavljević-Bošković.

Ona je navela da je prosečan prinos pšenice pet tona po hektaru, a procene su da je možda nešto i veći.

Saković: Ratari napredovali

Direktor Udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković takođe je ukazao da je ova godina izvanredna kada su prinosi svih ratarskih kultura u pitanju. On je napomenuo da je žetva ječma u Vojvodini u potpunosti završena, u centralnoj Srbiji se privodi kraju, pa su i prinosi te kulture takođe veoma dobri. Prema njegovim rečima, takvi prinosi govore o tome da su ratari u Srbiji napredovali, savladali i ovladali savremenim tehnologijama proizvodnje. Saković je ukazao na potrebu dalje edukacije poljoprivrednih proizvođača kako bi znali kada i kako da prodaju svoje proizvode i na najbolji način unovče svoj trud. Kada je reč o pšenici, Saković je ukazao na potrebu skladištenja po kvalitetnim grupama, jer od toga koristi imaju svi - poljoprivrednici će postići bolju cenu, država ostvariti veći devizni priliv, a potrošači će jesti bolji i kvalitetniji hleb.

Bogosavljević-Bošković je napomenula da je rod za petinu veći u odnosu na prošlogodišnji, kao i u odnosu na prethodnih 10 godina.

"Raduje nas činjenica da su mnogi proizvođači, naročito ovde u Vojvodini, postigli zaista visoke prinose, više od prosečnih - od šest do osam tona po hektaru, a neki čak i više", kazala je ministarka.

Ona je istakla da takvi prinosi govore o tome da su poljoprivredni proizvođači u Srbiji spremni da se uhvate u koštac sa svim izazovima koje nosi poljoprivredna proizvodnja i da se približe najboljim prinosima u Evropi.

Bogosavljević-Bošković je rekla da su srpski poljoprivrednici po tom pitanju na korak iza Nemačke i Francuske, a ispred mnogih drugih zemalja.

Ministarka je, obilazeći teren ne bi li stekla uvid u stanje drugih ratarskih useva, istakla da su i oni kao i pšenica u odličnom stanju.

"Ono što se sada može videti, jeste da je kukuruz u odličnom stanju", navela je ministarka dodajući da očekuje da će i rod kukuruza, koji je zasejan na 1,2 miliona hektara, biti isto tako dobar kao i kod pšenice.

Bogosavljević-Bošković je kazala da je i suncokret takođe u izvanrednom stanju, podsetivši da je ove godine tom kulturom zasejano 202.000 hektara, što je za 20 odsto više površina nego prošle godine.

Šećerna repa je zasejana na većim površinama nego prošle godine i zauzima površinu od 49.000 hektara i takođe je u dobrom stanju, rekla je ona.

Zoran Cvetić, direktor Agroexporta, firme koja se bavi ratarskom proizvodnjom i kooperacijom objasnio je da parcela nije za setvu pripremana klasično, oranjem, već je odmah posle skidanja kukuruza bačeno đubrivo i direktno posejana pšenica.

Pošto su postignuti dobri prinosi i kvalitet zrna, kako je Cvetić zaključio to dokazuje da se malim ulaganjem mogu postići dobri rezultati.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mikan

Jos da se vi iz vlasti opametiti i vise ulozite u naseg seljaka i sve ce biti sjajno, i nemojte nas porediti sa svabama i Francuzima jer je to sramota, mi ne mozemo da se poredimo ni sa albancima a kamoli sa njima, svinjarstvo unisteno a ni u stocarstvu nije bolje, prinos psenice je dobar jer je godina bila idealna za nju kao sto je za sada dobra i za kukuruz gde nije bilo grada. Ova individua od ministarke je nadmasila i svoje prethodnike naravno po nicemu dobrom.

lucija

Što se tiče podsticaja i subvencija,daleko smo mi hiljade svtlosnih godina od regiona i Evropskih zemalja! Mene bi bilo sramota da ovako pričam,ali gospoda u ministarstvu nemaju ni stida,ni srama. Bitno je da se oni ne muče i ne pate,da primaju neku "crkavicu",a seljaka ko šiša. I da ne zaboravim,strašno sam razočarana što je ova i dalje je ministar poljoprivrede i da niko nije u Vladi odreagovao na njenu uvredu da su naši seljaci neradnici. Otkud joj ptavo da nas vredja??? I njen najveći biser je da smanjenjem subvencija i ukidanjem povraćaja novca za gorivo,oni ustvari podstiču seljaka da radi više i bolje. Dala bih joj motiku u ruke,pa neka nam ona lično demonstrira kako bez para povećati proizvodnju i šta sipati u traktore osim najskupljeg goriva u regionu.? Ne znam gde nabavlja pečurke Ludare,ali i nama bi dobrodošle. Da malo " ulepšamo " surovu realnost.

Adrijan

Sta kazete,"gospodjo ministarka",za cene,paritete,subvencije itd.,kako tu stojimo sa procentima u odnosu na proslu godinu !?

special image