• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREPORUKA: NE raditi od 11 do 16 sati

Izvor Tanjug

Direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefald kaže da je preporuka poslodavcima da se na temperaturama iznad 36 stepeni posao na otvorenom organizuje tako da se ne radi između 11 i 16 sati.

Ukoliko to nije moguće potrebno je da se obezbedi dosta vode, ormarić za prvu pomoć i zaklon gde radnici mogu da se sklone.

"Ako već zaposleni na gradilištima ili u poljima rade na tako visokim temperaturama poslodavac mora da primeni niz mera, da obezbedi veću količinu vode, ormarić prve pomoći, uputstva kome da se obrati ako nekome bude loše", rekla je Božić Trefald Tanjugu.

Ona kaže da posao može da se organizuje tako da se sa radom počne ranije, ne u osam, nego u šest, tako da se manje prostora ostavio da zaposleni budu na otvorenom baš između 11 i 16 sati.

"Ako govorimo o gradilištima tu postoji mogućnost da se zaposleni zaklone, ali ako rade na koridorima oni nemaju šansu da se zaklone i poslodavac je dužan da napravi zaklone", naglašava ona.

Kako kaže ima poslodavaca koji dobro organizuju posao na gradilištima, te jedna grupa radnika radi sat, dva na otvorenom, teške fizičke poslove, a zatim ih menja druga grupa a oni odlaze i rade nešto drugo u zatvorenom prostoru.

Ona naglašava da bez obzira na visoke temperature zaštitna oprema, šlemovi i cipele, moraju da se nose.

Inspekcija, kako kaže, preventivno deluje na poslodavce, upozoravaju na gradilištima, apeluju preko medija, ali kod drastičnog kršenja zakona nalažu mere i podnose zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

"Imam utisak da su se i poslodavci i zaposleni navikli. Ima dobro uređenih gradilišta, poslodavaca koji brinu o zaposlenima, jer mora neko da im dođe na posao i da radi", naglašava ona.

Ona dodaje da inspekcija nema pritužbe zaposlenih, nemamo zahteva od zaposlenih da inspekcija izađe da "reguliše mere".

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mika

To ne treba da bude preporuka pislidavcu, vec njegova obaveza!

Deeleyah

Kod nas temperatura nikada ne prelazi 35 stepeni, čak i kad termometar pokazuje 44.

Serbia forever

Koja je preporuka za milion nezaposlenih?

special image