• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Beograd nikad bliži izgradnji metroa"

Izvor mondo.rs

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas gradilište metroa Viroflay u okolini Pariza i tom prilikom istakao kako je izgradnja metroa važan razvojni projekat za Grad Beograd.

 Metro u Beogradu - Gradonačelnik Mali u Francuskoj predstavio potencijale Beograda Izvor: MONDO, Lana Stošić
Izvor: MONDO, Lana Stošić

Mali je prethodno razgovarao s rukovodstvom kompanije Ežis, koje je istaklo da se nada da će sa Gradom Beogradom sarađivati na projektu izgradnje metroa.

"Za Beograd je izgradnja metroa strateški i najvažniji projekat i nikada nismo bili bliže njegovoj realizaciji. Beograd je u proteklih godinu dana uradio veliki broj studija i analiza kako bi definisao prve tri linije metroa, a saobraćajni master plan Grada Beograda će biti završen do polovine novembra", rekao je gradonačelnik, a prenosi u saopštenju Služba za informisanje Skupštine grada.

On je dodao da onda sledi druga faza projekta izgradnje metroa, koja podrazumeva pregovore oko finansiranja.

"U toj fazi nas očekuju razgovori i pregovori oko finansiranja sa našim francuskim partnerima. Ono što je važno jeste da na ovaj način ne razvijamo samo urbane delove grada već i neke druge, u zavisnosti od toga gde će ići ta linija metroa", kaže Mali.

MONDO u Lilu: Metro vozi sam!

FRANCUZIMA PREDSTAVLJEN POTENCIJAL PRESTONICE

Gradonačelnik je predstavio predstavnicima 15 najvećih francuskih kompanija, u okviru skupa koji je organizovala francuska poslovna asocijacija MEDEF, najaktuelnije projekte grada.

Predstavljeni su završetak centralnog kanalizacionog sistema i izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Velikom Selu, javno-privatno partnerstvo za zamenu javne rasvete i izgradnju šest podzemnih garaža u centru grada i korišćenje solarne energije za grejanje.

Predstavio je proces prodaje zgrade nekadašnje Beobanke i rekonstrukciju "Sava centra", razvoj četiri velike lokacije - Blok 18, Ada Huja, Makiško polje i Krnjača, rekonstrukciju Starog savskog mosta i izgradnju metroa.

Mali je istakao da bi svi ti projekti trebalo da počnu da se realizuju tokom naredne godine, a da su za neke od njih već raspisani tenderi, saopštila je gradska Služba za informisanje.

"Njihovom realizacijom Beograd će potpuno promeniti lice i postati savremena evropska metropola, zeleniji, uredniji i uređeniji grad, sa manje saobraćaja i gužvi, a sa više zelenih površina i čistijim rekama. Neke od ovih kompanija sa kojima smo razgovarali već učestvuju u razvoju konkretnih projekata u Beogradu, a neke tek treba da se pojave na tržištu", istakao je gradonačelnik.

Na skupu je bilo reči i o učešću Beograda u međunarodnim inicijativama usmerenim na poboljšanje energetske efikasnosti u različitim sferama, kao što je UN Sustainable Energy 4 All, Covenant of Mayors i Paris Pledge.

Očekuje se da će primena tih inicijativa da doprinese tome da grad izgleda lepše kroz uređenje fasada i javnih objekata, kao i da se značajno smanje troškovi za grejanje usled povećanja energetske efikasnosti.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

karmallo

Ovaj mali je super (talenat)igrač,kada bude poras'o zaje**ce i svog idola velikog.

fićko

---beogradski metro je super rešenje za gradski saobraćaj prestonice...to je blagosloven projekat i uspešna srbska priča kada se metro završi...ali pre svakog srbskog posla treba isključiti beskorisne parazite da se ne prilepe za "domaćina" odnosno dati im da sišu samo vazduh a ne novac...ovo je velika i radosna vest za beograđane!!!

&&&&&&

I ja nisam nikada bio bliži sedmici na lotou, još da sam uplatio kombinaciju...

special image