• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Metro u Beogradu: Vučiću predstavljen projekat

Izvor mondo.rs

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas predstavljanju projekta metroa u Beogradu, koji je izradio Grad Beograd.

 Vučić prisustvovao predstavljanju projekta metroa Beograda Izvor: MONDO, Lana Stošić
Ilustracija
Izvor: MONDO, Lana Stošić

Prezentaciji su prisustvovali i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici francuskih građevinskih kompanija "Alstom" i "Ežis", kao i ambasadorka Francuske Kristin Moro.

Prezentacija je održana u zgradi Vlade Srbije.

O izgradnji metroa u Beogradu priča se decenijama unazad. Osim što je to, naravno, veoma skup projekat, razmatralo se i koliko je to bilo isplativo (u svakom smislu), da li uopšte postoji potreba za podzemnom železnicom, kao i raznorazni građevinski izazovi sa kojima bi se susretali oni kojima bi posao bio poveren.

S obzirom na razvoj Beograda, metro je postao neophodan. U opticaju su bile (i dalje su) razne ideje, počev od onih da se nekoliko linija "sliva" ka centru, ili da se naprave linije za predgrađa, a odatle bi putnici koristili neki drugi prevoz do centra.

Mali: Uskoro konkretni plan

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da glavni grad nikada nije bio bliže izgradnji metroa i da će se vrlo brzo izaći sa konkretnim predlogom plana njegove izgradnje. '''Radimo na integrisanom rešenju novog javnog prevoza u Beogradu, a deo tog rešenja je i metro. Očekujem da ćemo u narednih nekoliko meseci raditi zajedno na vizibiliti studiji (proceni opravdanosti) i da ćemo vrlo brzo pred građanima Beograda i Srbije izaći sa konkretnim predlogom plana izgradnje metroa''', rekao je Mali nakon obilaska radova na izgradnji robne kuće Ikea.

List "Politika" je još 2010. godine objavio da će francuske firme "Ežis" i "Alstom" izraditi projekat metroa.

Isti izvor je tada naveo da bi prva terasa metroa trebalo da ide od Ustaničke ulice, duž Bulevara kralja Aleksandra, kroz centar pa preko Save, Novim Beogradom do Tvorničke ulice u Zemunu.

Ostaje na francuskim ekspertima da odluče gde će se ovaj pravac ukrštati s pravcem jugozapad-severoistok (Banovo brdo ka Karaburmi): na Trgu Nikole Pašića ili Trgu Republike, odnosno, gde će biti glavna stanica metroa.

"Politika" je tada navela i da beogradski metro neće biti podzemna železnica u doslovnom smislu, zapravo, podzemno vođenih trasa biće u čitavoj mreži nešto manje od 50 odsto, približno isto koliko i zaštićenih površinskih trasa.

Komentari 114

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Otrov

Ne lipsi magarce do zelene trave. Malo je onih koji ce to docekati a da nisu maloletni.

Goran44

Nadam se da ce ovaj projekat biti prihvacen i da ce se veoma brzo krenuti u njegovu realizaciju.

Lea

Realizacija ovog projekta će oduševiti ne samo beograđane, nego i čitavu Srbiju. Saobraćajna gužva onde je nesnosna, izgradnjom metroa će se ovaj problem rešiti.

special image